Wanneer?
 • 12 december 2024
Waar?
 • Vandemoortele Izegem
Prijs?

75 euro (excl. btw) per deelnemer

Voor wie?
 • Organisatie- en teamleiders
 • HR professionals
 • Management consultants en andere adviseurs  

12 december 2024

Ten huize van Vandemoortele Izegem

Vandemoortele is een Europese leider in de markt van bakkerijproducten, margarines, culinaire oliën en vetten. De groep heeft een omzet van 1,4 miljard euro met 5.100 medewerkers in 12 Europese landen, maar de roots liggen in het West-Vlaamse Izegem. Daar richtte het bedrijf in 1899 een fabriek op die tot op vandaag margarine produceert.

In 2016 startte Vandemoortele Izegem immers met C-Flow: een verandertraject gebaseerd op operational excellence en lean, met procesoptimalisaties, automatisering, digitalisering,  5S, visuele borden, kaizen events, root cause analyses.

Door de groeiende ordercomplexiteit – grotere variatie, kleinere series – was er echter meer nodig. Meer eenvoud in de organisatie, meer samenwerking, meer halen uit talent … kortom meer wendbaarheid met meer aandacht voor de mens in de organisatie. Vanuit die optiek stapte het bedrijf in 2017 mee in het WIFI2020-project van Flanders’ FOOD, Workitects en Alimento. De arbeidsorganisatie van Vandemoortele Izegem werd hierbij grondig onder de loep genomen.

Al deze initiatieven wierpen hun vruchten af, met als kersen op de taart twee ‘Factory of the Future’ awards in 2020 en 2023.

Vandemoortele
Factory of the Future 

t

Wat mag je verwachten?

Ga tijdens deze ‘Ten huize van’ in dialoog met Gregory Decottenier, OPEX Manager bij Vandemoortele. Naast een rondleiding, licht hij hun C-FLOW-traject toe.  

De gastorganisatie Vandemoortele behoudt zich het recht om bepaalde inschrijvingen uit concurrerende bedrijven omwille van confidentialiteitsredenen te weigeren. 

Programma

 • 8.30u: ontvangst  
 • 9.00u: start met korte inleiding door Workitects 
 • 9.15u: toelichting van het C-Flow traject door Gregory Decottenier  
 • 10.30u: start rondleiding 
 • 11.30 u: Q&A 
 • 12.00u: afronding en broodjeslunch 

Meer weten?

De case van Vandemoortele Izegem staat ook beschreven in
ons boek: Samen op smaak gebracht.

Samen op smaak gebracht

 

Leer van de ervaringen van mensgerichte organisaties

Doelstelling: 

 • Interactieve en inspirerende sessie waarbij de deelnemers het traject en de uitdagingen van de bezochte organisatie (case) leren kennen. 
 • Delen van de ervaringen en leerlessen, ook intersectoraal.

Doelgroep: 

 • Organisaties die op weg zijn naar of werk willen maken van een innovatieve arbeidsorganisatie
 • Adviseurs die bezig zijn met de principes van innovatieve arbeidsorganisatie.  
 • We ambiëren een groep van 15 tot 30 open-minded mensen, die hun eigen organisatie en sectorgrenzen in denken kunnen overstijgen.  


 

Concept: 

 • We laten dit doorgaan bij de organisatie zelf - als er de mogelijkheid is om de deelnemers te ontvangen. Indien niet mogelijk zorgt Workitects in samenspraak met de organisatie voor een alternatieve locatie. 
 • Workitects reikt het canvas en denklogica aan. 
 • De organisatie brengt haar verhaal vanuit een integrale benadering, waarbij kan ingezoomd worden op 1 of meerdere thema’s/bouwstenen 

Opbouw:

tijdslot van 3.5 uur 

 • Inleiding en aanreiken van het organisatiecanvas – Workitects (30 min) 
 • De spreker(s) krijgt (krijgen) maximaal 2 uur om de case toe te lichten en in interactie te gaan met het publiek  - Organisatie (120 min) 
 • Informeel nakaarten (60 min max). 

Wil je zelf als organisatie gastvrouw of gastheer zijn voor een ‘Ten Huize van’ en andere laten meedelen in de opgedane inzichten, valkuilen, successen? Laat het ons weten via info@workitects.be.

Lees meer over onze vorige edities

ten huize van 

Magazine

Web werkt

Van leidinggevende naar coach van autonome teams

WEB Werkt is in volle omschakeling naar een organisatiestructuur die meer verantwoordelijkheden aan de medewerkers geeft. D.m.v. een leiderschapstraject kreeg ook de rol van leidinggevenden een andere invulling.

Arcade vzw

Gedeeld leiderschap integreren in teams

Arcade vzw staat klaar voor jongeren en hun families, met een focus op bijzondere jeugdzorg en direct beschikbare contextbegeleiding. In een vierdaags leiderschapstraject zochten ze naar meer verbinding in hun autonome teams.

de vierklaver

De rol van een teamcoach in zelfsturende teams

De Vierklaver vzw ondersteunt mensen met een (vermoeden van) beperking in hun wonen, werken en vrije tijd. Zij zochten uit of hun teamcoaches ook een team an sich konden vormen.

Puratos digitaliseert

Puratos Lummen zet haar mensen centraal

Jobs werkbaarder maken en mensen beter laten samenwerken. Daar werkt men bij Puratos Lummen elke dag aan. Hoe? Door slim te organiseren en mensgericht te digitaliseren.  

mensgericht digitaliseren

De Sutter Naturally zet de digitale poort open

Hoe kan je medewerkers autonomer laten werken? En kan je hen hierin digitaal ondersteunen? Vanuit die vragen zet De Sutter Naturally stappen richting een meer digitale productieomgeving. 

Vetex - anders organiseren

Vetex doet mensen bloeien door anders te organiseren

Wil je werknemers die vol trots komen werken? Die initiatief nemen? Betrokken zijn? Dan kijk je best ook naar hoe het werk is georganiseerd. En dat is precies wat Vetex doet. 

digitaal organiseren

European Spinning Group zet eerste stappen richting Factory of the Future

Wie niet op de digitale trein springt is gezien. Maar zijn je bedrijf en je mensen daar wel klaar voor? En hoe hou je jobs duurzaam en werkbaar? Workitects’ innovatielab zette European Spinning Group op weg. 

Bekintex

Bekintex laat ideeën van medewerkers niet liggen

Bekintex startte in 2018 met het innoveren van haar arbeidsorganisatie. Binnen de branderafdeling werd zo een doelgericht team gebouwd. Mét resultaat.

x

Een IAO opleiding op maat bij Unizo

Unizo kwam bij Workitects aankloppen voor een opleiding op maat voor hun HR-adviseurs. Lees hier het interview met enkele deelnemers.

inspiratienota

8 verandertrajecten binnen woonzorgcentra

Acht woonzorgcentra delen hun verandertraject aan de hand van hun doelen, realisaties en toekomstplannen.