Groei vraagt verandering

“Toen onze bedrijfsleider twintig jaar geleden de slagerij van zijn vader overnam, had hij al de ambitie om te groeien”, vertelt hr-manager Elien Bossant bij Dierendonck. “Maar COVID bracht alles in een stroomversnelling.” 

“In slechts enkele weken tijd zetten we een webshop op en die bleek meteen een schot in de roos. Onze productie steeg fors, ook in de winkels. Tegelijk hadden we plots een nieuw producttype, andere verpakking en de uitdaging om onze premiumkwaliteit ook online door te trekken. Dat vroeg heel wat aanpassingen.”

Flexibele organisatie

“Na COVID volgde een stabilisatiefase, maar dan merk je dat heel wat parameters niet meer helemaal kloppen. Daarom besloten we het innovatielab van Workitects te volgen. Het geeft je de kans om even stil te staan en te reflecteren: Waar staan we vandaag? Waar willen we naartoe? COVID was een uitdaging, maar er zullen er nog komen. Dan is het cruciaal om een flexibele, wendbare organisatie te hebben.”

 

 

 

foto: HRmagazine - Ambacht, passie en terroir

Elien Bossant


 

Het Innovatielab: anders organiseren geeft je de kans om te reflecteren: waar sta je vandaag, waar wil je naartoe?

Best practices

“Tijdens het innovatielab leren organisatie-experts hoe je je arbeidsorganisatie kan aanpassen om beter met verandering om te gaan. Je krijgt ook best practices van andere bedrijven – een bron van inspiratie om zelf mee aan de slag te gaan. Zo werken we vandaag met een takenbord bij de lancering van nieuwe producten en projecten. Dat visualiseert de flow, met alle verantwoordelijken en deadlines, en toont op elk moment waar we staan.”

Kleine tips, groot verschil

Het innovatielab is een opleiding, maar ook een stukje tijd dat je koopt om stil te staan, te brainstormen en dingen in beweging te zetten. Die luxe heb je normaal gezien niet. Bovendien besef je dat je niet alleen bent: veel bedrijven worstelen met dezelfde issues. Het was enorm waardevol om te horen hoe anderen het aanpakken op het vlak van organisatie, onboarding of communicatie bijvoorbeeld. Soms zijn het kleine tips, maar ze maken een groot verschil.”

Klaar voor nog een rondje

De inzichten van het innovatielab bewijzen twee jaar later nog steeds hun nut waardoor Dierendonck nu zelfs kijkt om zich opnieuw in te schrijven.

“Destijds nam ik deel samen met de kwaliteitsverantwoordelijke en productieleider, maar dat zijn nu andere mensen. Met hun frisse blik wil ik graag nieuwe ideeën opdoen om nog meer verbeteringen door te voeren.”

Dierendonck

Ook interesse om deel te nemen aan een Innovatielab?

Tijdens vier praktische sessies buigen de deelnemende bedrijven zich over acht sleutelelementen. Elk bedrijf wordt een opdracht toegewezen waarvoor ze eerst het probleem moeten analyseren en vervolgens een actieplan moeten opstellen.

x

 

Magazine

Dierendonck

Van versnelling naar verbetering: Dierendonck leert anders organiseren

Op korte tijd stampte slagerij Dierendonck zes nieuwe winkels, twee restaurants, twee versnijdingsateliers en een webshop uit de grond. Maar al dat groeien, dat doet soms pijn. Ons Innovatielab: anders organiseren gaf hen de handvaten om wendbaarder te worden en te blijven.

Coenco

Groei met grip: eigenaarschap als fundament bij Coenco

Hoe laat je een kleine onderneming groeien zonder klantgerichtheid te verliezen? Volgens Michael Catrysse van Coenco, producent van brouwinstallaties, draait het om de juiste balans tussen sturen en loslaten. Medewerkers krijgen veel vrijheid in de dagelijkse werking, terwijl de vennoten focussen op strategie en tactiek.

Formaat

Formaat versterkt open jeugdwerk met wendbare organisatie

Een organisatie die inzet op open jeugdwerk, moet zelf ook open en wendbaar zijn. Dat is precies wat Formaat vzw de voorbije jaren heeft waargemaakt, door haar werking te hertekenen volgens de principes van IAO en Holacracy. HR- en IAO-coach Katrien Van de Mosselaer neemt ons mee in hun verhaal. 

Klaasen&Co

De inzichten en impact van het innovatielab bij Klaasen & Co

Hr-manager Ilse Nuyts nam samen met enkele directieleden van familiebedrijf Klaasen & Co deel aan ons Innovatielab: anders organiseren. Drie jaar later blikt ze terug op de ingrepen die ze deden en de successen die ze vandaag nog steeds vieren.

Brasserie Lefebvre

Brasserie Lefebvre, waar traditie en innovatie een winning team zijn

Passie en vakmanschap is wat Brasserie Lefebvre groot maakte. Om de traditie ook in de toekomst te waarborgen, zette de brouwerij een ingrijpende digitale transformatie in gang.

Ecofrost

Ecofrost brengt haar teams in balans

Door automatisering zien veel maakbedrijven er helemaal anders uit. En ook de jobs zijn veranderd. Handwerk wordt controle- en ondersteunend werk. Maar hoe laat je iedereen harmonieus samenwerken in zo’n nieuwe omgeving? Ontdek hoe diepvriesproducent Ecofrost het aanpakt.

WEB werkt

Van leidinggevende naar coach van autonome teams bij WEB Werkt

WEB Werkt is in volle omschakeling naar een organisatiestructuur die meer verantwoordelijkheden aan de medewerkers geeft. D.m.v. een leiderschapstraject kreeg ook de rol van leidinggevenden een andere invulling.

Arcade

Arcade kiest voor leiderschap in verbinding

Arcade vzw staat klaar voor jongeren en hun families, met een focus op bijzondere jeugdzorg en direct beschikbare contextbegeleiding. In een vierdaags leiderschapstraject zochten ze naar meer verbinding in hun autonome teams.

Vierklaver

De Vierklaver verkent teamcoaching in autonome teams

De Vierklaver vzw ondersteunt mensen met een (vermoeden van) beperking in hun wonen, werken en vrije tijd. Zij zochten uit of hun teamcoaches ook een team an sich konden vormen.

Puratos digitaliseert

Puratos Lummen zet haar mensen centraal

Jobs werkbaarder maken en mensen beter laten samenwerken. Daar werkt men bij Puratos Lummen elke dag aan. Hoe? Door slim te organiseren en mensgericht te digitaliseren.