Eerst organiseren,
dan digitaliseren

Organisaties van de toekomst trekken niet enkel de kaart van technologische innovatie en digitalisering. Het zijn organisaties die in eerste instantie zoeken hoe hun medewerkers mee het verschil kunnen maken, via gedeeld leiderschap en meer eigenaarschap. Aan vlot digitaliseren gaat dus vaak goed organiseren vooraf. Lees hieronder hoe je dat aanpakt.

ESF

Mens en technologie in symbiose

Door opkomende technologische innovaties, zoals artificiële intelligentie, worden bedrijven gedwongen hun (productie)processen aan te passen. Dit impliceert dat de manier waarop het werk wordt georganiseerd continu herbekeken en geëvalueerd moet worden. Het loont om tijdens dit proces stil te staan bij de impact van technologie op de werkbaarheid van jobs en de samenwerking tussen mensen. M.a.w. hoe kunnen mens en technologie optimaal in symbiose werken?

We zien (digitale) technologie hier breed. Het gaat over technologie om:

 • te produceren: machines, automatisering van processtappen, robotisering, fysieke ondersteuning (cobots, exoskelet enz.)
 • data te capteren, verzamelen en delen (werknemers-, product-, procesdata)
 • beslissingen te suggereren of automatiseren
 • informatie te delen (beslissingen, instructies enz.)
 • te communiceren
 • mensen te trainen

Hoe evalueer je de impact van digitalisering?

Nieuwe technologie zal pas echt goed werken als de voordelen van die technologie succesvol worden gecombineerd met de sterktes van de mensen. Dit vereist weloverwogen keuzes over investeringen op het vlak van automatisering en digitalisering. Maar hoe pak je dit best aan?

Het invoeren van een bepaalde technologie op de werkvloer kan een invloed hebben op drie domeinen:

 • de job van medewerkers
 • hun werkbeleving
 • de samenwerking met andere medewerkers

Als je de impact van digitalisering wil inschatten, kijk je daarom best door drie lenzen om een volledig beeld te krijgen:

 • de joblens
 • de belevingslens
 • de organisatielens


 

 

Doe de triple check

Hieronder vind je een overzicht van de drie lenzen, waarmee je de impact van digitaliseringacties kan analyseren en evalueren. De onderstaande checklist geeft je al een overzicht met enkele leidende vragen.

De drie lenzen

Wil je weten hoe andere bedrijven aan de slag gingen?

1

European Spinning Group zet eerste stappen richting Factory of the Future

2

Vetex doet mensen bloeien door anders te organiseren

3

De Sutter Naturally zet de digitale poort open

4

Puratos Lummen zet haar mensen centraal

5

Inspiratiegids: Samen digitaal

Project WIDE

In het WIDE-project gingen we met een aantal KMO's uit de voedings-, textiel- en houtsector aan de slag. Het doel: hun digitaliseringsplannen succesvol laten implementeren, met oog voor de betrokkenheid van medewerkers en de werkbaarheid van hun jobs.

Project CHAIN

Digitaliseren stopt niet aan de grenzen van een organisatie. In het ESF-project CHAIN (Connecting Humans in the Agrifood Industry) onderzochten we hoe het beter delen van data doorheen de agrovoedingsketen ook de werkbaarheid van jobs kan helpen verbeteren.

Slotevent:
samen digitaal (online)

Op 25 oktober 2023 hielden we een online slotevent van het WIDE-project. Hier vind je het programma, een opname en de handouts van de presentaties.

Experience-dag:
mensgericht digitaliseren

1 december 2023

Kan jij wat tips en tricks gebruiken om te digitaliseren op een mensgerichte manier? Leer en ervaar hoe je de impact van (digitale) technologie op medewerkers kan evalueren en hoe technologie de (samen)werking in teams kan bevorderen.

Magazine

Puratos digitaliseert

Puratos Lummen zet haar mensen centraal

Jobs werkbaarder maken en mensen beter laten samenwerken. Daar werkt men bij Puratos Lummen elke dag aan. Hoe? Door slim te organiseren en mensgericht te digitaliseren.  

mensgericht digitaliseren

De Sutter Naturally zet de digitale poort open

Hoe kan je medewerkers autonomer laten werken? En kan je hen hierin digitaal ondersteunen? Vanuit die vragen zet De Sutter Naturally stappen richting een meer digitale productieomgeving. 

Vetex - anders organiseren

Vetex doet mensen bloeien door anders te organiseren

Wil je werknemers die vol trots komen werken? Die initiatief nemen? Betrokken zijn? Dan kijk je best ook naar hoe het werk is georganiseerd. En dat is precies wat Vetex doet. 

digitaal organiseren

European Spinning Group zet eerste stappen richting Factory of the Future

Wie niet op de digitale trein springt is gezien. Maar zijn je bedrijf en je mensen daar wel klaar voor? En hoe hou je jobs duurzaam en werkbaar? Workitects’ innovatielab zette European Spinning Group op weg. 

Bekintex

Bekintex laat ideeën van medewerkers niet liggen

Bekintex startte in 2018 met het innoveren van haar arbeidsorganisatie. Binnen de branderafdeling werd zo een doelgericht team gebouwd. Mét resultaat.

x

Een IAO opleiding op maat bij Unizo

Unizo kwam bij Workitects aankloppen voor een opleiding op maat voor hun HR-adviseurs. Lees hier het interview met enkele deelnemers.

inspiratienota

8 verandertrajecten binnen woonzorgcentra

Acht woonzorgcentra delen hun verandertraject aan de hand van hun doelen, realisaties en toekomstplannen.

x

Aan het woord: Frank De Craecker

Onze collega Frank De Craecker sprak met ESF Vlaanderen over innovatieve arbeidsorganisatie en het belang van structuurontwerp. Ontdek hier het hele interview.

w

Recept voor werkbaar werk

Ontdek hier het recept voor een werkbare job met verantwoordelijkheden, leermogelijkheden en een goede teamsamenwerking.

x

Aan het woord: Lieven Eeckelaert

Onze collega Lieven Eeckelaert sprak met Fevia over de digitalisering in voedingsfabrieken en welke impact dit heeft op de werkvloer en de jobs. Ontdek hier het hele interview.