Als team blijven werken
Al 45 jaar ontwikkelt, produceert en installeert De Sutter Naturally uit Kampenhout paardenomheiningen, weidepoorten en houten schuilstallen. Het bedrijf is hierin de referentie in ons land en ver daarbuiten. Het gamma werd ondertussen uitgebreid met residentiële poorten en duurzaam maatwerk in hout. “De afgelopen tien jaar zijn we sterk gegroeid. Onze productie is complexer geworden.”, licht Alexander Van Parijs, CEO Van De Sutter Naturally, toe. “Dit daagt ons uit om iedereen betrokken en competent te houden en te zorgen dat we als team klantgericht blijven werken.”
Naar een productie 2.0
De Sutter Naturally werkt al een tijd met het ERP-systeem Navision. “We zagen heel wat mogelijkheden om dit systeem verder te benutten en door te trekken naar de werkvloer. Upgraden naar een productie 2.0 als het ware.”, vertelt Operations Manager Jeroen Verbeke. Dit zou voordelen opleveren voor zowel de productie als voor de medewerkers zelf. “We zochten een manier om de de machinebezetting te optimaliseren, de tijdsbesteding en het materiaalverbruik beter op te volgen, en op die manier ook de kostprijscalculatie te automatiseren.”, verduidelijkt Jeroen. “Maar voor ons draait het niet enkel om productiviteit en efficiëntie. Een digitaal platform bood mogelijkheden om de planning te visualiseren op de werkvloer en taken beter te verdelen op basis van de competenties van onze medewerkers. We waren ervan overtuigd dat dit kon helpen om mensen autonomer te laten werken.”
Add-on ontwikkelen
Alexander en Jeroen beslisten om een ‘add-on’ op het ERP-systeem te laten bouwen. Dit verliep in verschillende stappen. Jeroen licht toe: “We zijn gestart met het analyseren van een bestaande add-on van een overgenomen bedrijf. Vervolgens selecteerden we een ontwikkelaar en overliepen we met hen welke functionaliteiten moesten aangepast of verder uitgewerkt worden. Tegelijkertijd maakte ik een oplijsting van alle werkposten, taken en deeltaken in de productie.”
Competenties in kaart
Op basis van die lijst werd vervolgens een competentiematrix opgemaakt. “Zo’n matrix geeft een overzicht van de mate waarin een medewerker de taken in productie kan uitvoeren, van ‘kan het niet’ tot ‘kan collega’s trainen’. Ik heb die inschaling in eerste instantie zelf gedaan.”, vertelt Jeroen. “Het is de bedoeling om die in de toekomst samen te verfijnen en up-to-date te houden.” Deze competentiematrix laat in een volgende stap toe om per medewerker een opleidingstraject op te stellen.
Testen en informeren
Het bouwen van een tool is één ding. Zorgen dat het daadwerkelijk zal functioneren en gebruikt worden op de werkvloer is iets anders. “Toen het prototype van de add-on er was, heb ik die eerst samen met onze twee productieleiders getest. Tegelijkertijd zijn we de operatoren gaan informeren en voorbereiden op het nieuwe systeem.” En dat laatste is misschien wel het belangrijkste. “Achteraf gezien hadden we onze mensen beter nog vroeger betrokken in het proces.”, geeft Jeroen toe. “Je krijgt niet enkel waardevolle input, maar het geeft mensen ook tijd om na te denken over wat de impact zal zijn op de eigen job. Op die manier kan je inspelen op onzekerheden en sneller zoeken naar de nodige ondersteuning en opleiding.”
Niet op eigen houtje
En hoe werkt het nieuwe systeem nu? Het helpt bepalen wie welke orders moet oppakken. “Het systeem stuurt niet alles.”, verduidelijkt Jeroen. “Het visualiseert de weekplanning en ondersteunt in die zin de productieleiders en het team. Onze operatoren kunnen op basis daarvan zelf nog bepalen in welke volgorde ze een takenlijst afwerken.” Medewerkers krijgen dus meer autonomie op het vlak van hun eigen werkplanning. “Maar meer planningsautonomie betekent niet dat men zomaar op eigen houtje aan de slag gaat.”, benadrukt CEO Alexander. “Voor ons is het belangrijk dat we als team klantgericht blijven werken, en dat medewerkers elkaar helpen en sterker maken.” Duurzame omheiningen en poorten worden gemaakt door een duurzaam team. Dat staat als een paal boven water.
Experience-dag:
mensgericht digitaliseren
Kan jij tips en tricks gebruiken om te digitaliseren op een mensgerichte manier? Ervaar en leer hoe je de impact van (digitale) technologie op medewerkers kan evalueren en hoe technologie de (samen)werking in teams kan bevorderen.