Doelgroep
 • Organisaties die hun werkbaarheid willen meten
 • Adviseurs die organisaties in verandering begeleiden
Frequentie

Elke twee jaar

Prijs

Offerte kan worden opgemaakt na een kennismakingsgesprek en is afhankelijk van situatie en wensen.
(Richtprijs: voor een organisatie met 50 tot 150 medewerkers -> tussen €2000 en €6000)

Waarom een medewerkersbevraging afnemen?

Betrokken en tevreden medewerkers zijn essentieel voor een organisatie die goed wil functioneren. Daarom is het belangrijk om frequent te peilen naar hoe medewerkers hun werk ervaren en hoe de manier waarop de organisatie is gestructureerd hieraan bijdraagt.

Zo’n medewerkersenquête:

 • kan dienen als psychosociale risicoanalyse;
 • geeft inzichten in wat er leeft op de werkvloer;
 • verhoogt de betrokkenheid van medewerkers bij de organisatie;
 • geeft richting aan je employer branding en helpt om talenten aan boord te behouden;
 • laat je toe om datagestuurde besluiten te nemen;
 • stelt organisaties in staat om een positieve werkplek te creëren.
Werkmeter
Werkmeter online medewerkersbevraging 

Werkmeter

Werkmeter maakt de brug tussen mens en structuur

Daar waar andere engagement surveys focussen op werkbeleving, maakt de Werkmeter ook de link met de organisatiestructuur zichtbaar. De structuur van een organisatie bepaalt namelijk mede het gedrag van medewerkers en heeft een aanzienlijke invloed op hun prestatieniveau. Hiermee gaat Werkmeter verder dan een tevredenheidsenquête of andere tools voor psychosociale risicoanalyse.

Doordat Werkmeter de 5A’s van de arbeid in kaart brengt, voldoet de enquête aan de voorwaarden omschreven in de Welzijnswet van 1996; meer bepaald aan de verplichting voor de werkgever om jaarlijks het psychosociale welzijnsbeleid van de organisatie te evalueren. We raden aan om bij deze evaluatie ook een preventieadviseur psychosociale aspecten te betrekken (intern of extern).

De 5A’s van de arbeid staan voor:

 • Arbeidsorganisatie (de manier waarop het werk wordt verdeeld);
 • Arbeidsrelaties (emotionele belasting, emotionele steun, leiderschap en coaching en ongewenst gedrag);
 • Arbeidsvoorwaarden (verloning en loopbaan, werkzekerheid, en work-life balance);
 • Arbeidsomstandigheden (lawaai, temperatuur, repetitieve bewegingen enz.);
 • Arbeidsinhoud (doelzekerheid, taakeisen en autonomie op vlak van kennisontwikkeling, informatievoorziening en planning; interafhankelijkheden en overlegmogelijkheden met team, leidinggevende en andere afdelingen).

Werkmeter als hefboom voor werkbaar werk

Met Werkmeter maak je een analyse van het welzijn op het werk. Je neemt er de jobkwaliteit en de werkbeleving mee onder de loep. Deze werknemersbevraging is een actiegericht instrument, wat wil zeggen dat je na de bevraging gerichte en concrete aanbevelingen mag verwachten om de werkbaarheid te verbeteren.

Werkbaar werk

Werkmeter als gids voor organisaties in verandering

Heb jij of werk jij in een organisatie die grote veranderingen op de planning heeft staan? Dan kan Werkmeter jou helpen om:

 • de nood aan een verandertraject duidelijk te maken aan al je collega’s, doordat de link tussen werkbaarheid en structuur zichtbaar wordt;
 • draagvlak te creëren bij de medewerkers. Wanneer medewerkers de kans krijgen om input te geven en later op de hoogte worden gebracht van de resultaten, maken ze al deel uit van het veranderproces en zal er minder weerstand optreden wanneer er effectief aanpassingen worden gedaan op de werkvloer;
 • inhoudelijk richting te geven aan de verandering. De structurele risicoanalyse toont specifiek aan waar in de organisatie er zich structurele stressrisico’s bevinden, en helpt je zo om duidelijke prioriteiten te stellen.

Voorbeeldcase

Wat mag je precies van Werkmeter verwachten? Neem een kijkje in deze voorbeeldcase en je weet meteen:

 • welke inzichten je uit Werkmeter haalt
 • hoe een Werkmeter-rapport eruit ziet
 • wat mogelijke actiepunten zijn en hoe je ermee aan de slag kan in je organisatie 

In 2024 betaal je slechts 40% van jouw werkbaarheidsscan!

Het Departement Werk en Sociale Economie steunt in 2024 ondernemingen die hun werkbaarheid willen verbeteren. Met de werkbaarheidscheques kan elke onderneming tot €10.000 inzetten om een versnelling hoger te schakelen op vlak van werkbaar werk. Let op: indienen kan ten laatste op 31 juli 2024!

Zij gebruiken Werkmeter:

Dankzij de Workitects-benchmarks, kunnen we verschillende groepen van medewerkers intern vergelijken én onze resultaten toetsen aan die van andere ondernemingen uit dezelfde sector.

Liesbeth Van der Schoot - HR-medewerker bij Levanto

 

 

 

Werkmeter voor organisaties en adviseurs

Heb je interesse in Werkmeter maar zit je nog met een vraag? Laat het ons weten. Ook als je plannen hebt om de werknemerbevraging te organiseren staan we voor je klaar. Samen gaan we na hoe het staat met het welzijn en de werkbaarheid op het werk. De afname, analyse en rapportering gebeurt steeds door iemand uit het Workitects-netwerk. Verwacht je op het einde van de rit aan een duidelijke terugkoppeling met resultaten en een grondige analyse.

Wat maakt Werkmeter een sterk wetenschappelijk meetinstrument?

Onderbouwd

Werkmeter werd evidence-based ontwikkeld. De bevraging ontstond vanuit theoretisch onderzoek en werd uitvoerig getest in de praktijk. Op basis van die testen werd Werkmeter zowel conceptueel als technisch voortdurend geëvalueerd en verbeterd.

De theorie

Wil je je graag verdiepen in de theorie en statistiek achter Werkmeter?
Onze onderzoekers Laura Nurski en Seth Maenen schreven er een wetenschappelijk artikel over.  

Kwaliteitsvol

Een meetinstrument beoordeel je aan de hand van twee kwaliteiten:
1) Kan je er betrouwbaar mee meten? 
2) Kan je er het juiste concept mee meten?
 

Magazine

Puratos digitaliseert

Puratos Lummen zet haar mensen centraal

Jobs werkbaarder maken en mensen beter laten samenwerken. Daar werkt men bij Puratos Lummen elke dag aan. Hoe? Door slim te organiseren en mensgericht te digitaliseren.  

mensgericht digitaliseren

De Sutter Naturally zet de digitale poort open

Hoe kan je medewerkers autonomer laten werken? En kan je hen hierin digitaal ondersteunen? Vanuit die vragen zet De Sutter Naturally stappen richting een meer digitale productieomgeving. 

Vetex - anders organiseren

Vetex doet mensen bloeien door anders te organiseren

Wil je werknemers die vol trots komen werken? Die initiatief nemen? Betrokken zijn? Dan kijk je best ook naar hoe het werk is georganiseerd. En dat is precies wat Vetex doet. 

digitaal organiseren

European Spinning Group zet eerste stappen richting Factory of the Future

Wie niet op de digitale trein springt is gezien. Maar zijn je bedrijf en je mensen daar wel klaar voor? En hoe hou je jobs duurzaam en werkbaar? Workitects’ innovatielab zette European Spinning Group op weg. 

Bekintex

Bekintex laat ideeën van medewerkers niet liggen

Bekintex startte in 2018 met het innoveren van haar arbeidsorganisatie. Binnen de branderafdeling werd zo een doelgericht team gebouwd. Mét resultaat.

x

Een IAO opleiding op maat bij Unizo

Unizo kwam bij Workitects aankloppen voor een opleiding op maat voor hun HR-adviseurs. Lees hier het interview met enkele deelnemers.

inspiratienota

8 verandertrajecten binnen woonzorgcentra

Acht woonzorgcentra delen hun verandertraject aan de hand van hun doelen, realisaties en toekomstplannen.

x

Aan het woord: Frank De Craecker

Onze collega Frank De Craecker sprak met ESF Vlaanderen over innovatieve arbeidsorganisatie en het belang van structuurontwerp. Ontdek hier het hele interview.

w

Recept voor werkbaar werk

Ontdek hier het recept voor een werkbare job met verantwoordelijkheden, leermogelijkheden en een goede teamsamenwerking.

x

Aan het woord: Lieven Eeckelaert

Onze collega Lieven Eeckelaert sprak met Fevia over de digitalisering in voedingsfabrieken en welke impact dit heeft op de werkvloer en de jobs. Ontdek hier het hele interview.