Architecten van
werkbaar werk en
slagkrachtige organisaties
Als expertisecentrum creëren we maatschappelijke impact door organisaties bij te staan in hun zoektocht naar duurzame organisatiestructuren.
Organisaties – is het nu in zorg, onderwijs, productie of diensten – staan meer dan ooit onder druk. Ondertussen veranderen opdrachten en moet er flexibel worden ingespeeld op veranderingen. En net nu wordt het steeds moeilijker om nieuwe medewerkers te vinden. Werkbaar werk lijkt soms verder weg dan ooit.
Het liefst zien wij een kentering in onze maatschappij. Een verandering in de manier waarop arbeid georganiseerd wordt in organisaties. Door het werk anders in te delen, kunnen immers meer zinvolle jobs worden gecreëerd waardoor mensen met goesting en langer aan de slag willen gaan. Door die innovatieve ingrepen, worden organisaties wendbaarder en kunnen organisaties ook hun volle potentieel benutten.
- We dragen medewerkers een warm hart toe, en ijveren daarom ook voor meer werkbare jobs in onze samenleving. Het herontwerpen van organisaties en jobs moet bovendien samen met die medewerkers gebeuren, op een participatieve manier.
- We willen samen bouwen aan beter, efficiënter en werkbaar werk door in te grijpen in de arbeidsorganisatie. Noem ons organisatiearchitecten. We inspireren en stimuleren anderen (zowel binnen als buiten organisaties) om werk en organisaties ook op die manier te benaderen.
- We vertrekken niet vanuit ons buikgevoel en volgen niet zomaar de nieuwste hype. We baseren ons op wetenschappelijke evidentie en onderbouwde methodieken. We blijven echter niet in een ivoren toren zitten: we slaan de brug tussen onderzoek en praktijk.
Wat doen we?
Om onze maatschappelijke opdracht te realiseren, nemen we vier rollen op: Workitects als innovator, katalysator, inspirator en facilitator van transitie.
- Innovator | Als expertisecentrum doen we aan praktijkgerichte innovatie. We realiseren dit onder meer via innovatieprojecten, waarbij we kennis (inzichten) en oplossingen (tools en methodieken) rond specifieke thema’s ontwikkelen om organisaties en adviseurs verder te helpen. Op die manier blijven we expertise rond innovatieve arbeidsorganisatie opbouwen.
- Katalysator | We zetten sectoren en (netwerken van) organisaties in beweging. Hiervoor werken we nauw samen met en/of in opdracht van intermediaire partners (sectororganisaties, speerpuntclusters en innovatieplatformen, werkgevers- en werknemersorganisaties, …). We blijven bij dit alles ook aandacht genereren voor arbeidsorganisatie op het beleidsniveau (Vlaams, federaal en Europees).
- Inspirator | We vertalen wetenschappelijke inzichten naar de praktijk en delen deze kennis via praktijkgerichte opleidingen, boeken, papers, casebeschrijvingen, filmpjes, podcasts, events en nieuwsbrieven. We richten ons hierbij niet alleen op mensen in organisaties (CEO’s en bedrijfsleiders, HR-managers, leidinggevenden, …) maar ook op externe adviseurs/consultants.
- Facilitator van transitie | We helpen organisaties op weg en staan hen bij tijdens hun innovatieroute. We zijn geen adviseurs of consultants pur sang. We houden via het begeleiden van organisaties voeling met de praktijk, om expertise op te bouwen of om methodieken en tools uit te testen. Waar nodig zijn we een klankbord rond ontwerpvraagstukken en verandertrajecten. Of verwijzen we door naar adviseurs in ons netwerk.
Hoe kunnen we je helpen?
Maak je organisatie future-proof
Inspiratie opdoen? Zelfredzaam aan de slag na onze opleidingen? Een diagnose en actieplan nodig? Wij staan voor jou klaar en gaan graag met jou in gesprek om een oplossing op maat te verzorgen voor jouw (structureel) obstakel.
Samen voor hetzelfde doel
Als expertisecentrum willen wij adviseurs ondersteunen bij opdrachten rond structuurontwerp, leiderschap, teamontwikkeling, ... Daarom ontwikkelen we vanuit onze onderzoeksprojecten tools en methodieken, waarmee jij als adviseur aan de slag kan om organisaties te begeleiden naar werkbare en wendbare organisaties.
Partner nodig voor duurzame veranderingen?
Op vlak van werkbaar werk en duurzame inzetbaarheid delen wij met sectorfondsen, -federaties en loopbaanfondsen dezelfde doelen. Daarom slaan we graag de handen in elkaar om een blijvende impact te maken op de organisaties uit jouw sector.
Onze geschiedenis
In 2008 werd vanuit de Vlaamse Overheid een competentiepool innovatie arbeidsorganisatie opgericht: Flanders Synergy vzw. Het objectief was het Vlaamse organisatie- en adviseurslandschap een kennisinjectie te geven op vlak van innovatieve arbeidsorganisatie.
Ondertussen ging onze organisatie verder op eigen kracht en geven we onze missie sinds 2019 vorm onder de naam Workitects. Met een eigen team van experten en een ruim partnernetwerk brengen we sectoren en organisaties in beweging. En dit niet alleen in Vlaanderen. Via ons netwerk WinWal zijn we ondertussen actief in Wallonië en via EUWIN bouwen we mee aan een netwerk in Europa.
Sinds juli 2021 is Henk Dejonckheere, Algemeen Directeur van Alimento Groep, voorzitter van onze Raad van Bestuur.
Wetenschappelijke basis
Een goede organisatiestructuur is voor ons een basisvoorwaarde voor werkbaar werk en slagkrachtige organisaties. Die overtuiging is gestoeld op wetenschappelijke evidentie vanuit de sociotechnische systeemtheorie. In de afgelopen 50 jaar werd deze theorie over organisatiestructuur en teamwerk door verschillende wetenschappelijke studies gevalideerd en algemeen aanvaard.
Ulbo de Sitter – Nederlandse professor en toonaangevend figuur als het gaat om ontwerpaanpak – verbond de sociotechniek met de werkbaarheidstheorie van Robert Karasek. De combinatie van die academische kennis vormde de inhoudelijke basis van wat ook wel ‘Innovatieve ArbeidsOrganisatie’ (IAO) wordt genoemd. Het ligt tevens aan de grondslag van het Workitects-organisatiecanvas.
In de academische wereld en in wetenschappelijke tijdschriften komt meer en meer de term ‘Workplace Innovation’ voor. Voor ons komen beide termen op hetzelfde neer: een verzamelnaam voor allerlei initiatieven ter verbetering van de prestaties van organisaties door het factiliteren van een goede en duurzame samenwerking tussen mensen.
Onze experten:
Frank De Craecker
Frank benut zijn internationale bedrijfservaring bij het sensibiliseren, inspireren en begeleiden van organisaties in diverse sectoren (industrie, zorg, onderwijs, dienstverlening) en contexten ((multi)nationaal, familiaal, start-up).
Als organisatiebouwer en teamvormer met sterke analytische en strategische vaardigheden kent hij de mogelijkheden om strategieën te vertalen in plannen en de implementatie daarvan te verzekeren.
Naast zijn rol als begeleider en klankbord, geeft Frank binnen Workitects verschillende opleidingen. Hij werkt ook mee aan de ontwikkeling van instrumenten en methodieken, en de uitwerking van publicaties.
Lieven Eeckelaert
Vanuit zijn achtergrond als preventieadviseur en ergonoom is Lieven gebeten door de samenhang tussen arbeidsorganisatorische context, teamontwerp en de werkbaarheid van jobs.
Als senior consultant in innovatieve arbeidsorganisatie helpt hij bedrijven hun prestaties en werkbaarheid te verbeteren.
Bij Workitects coördineert hij diverse innovatieprojecten in uiteenlopende sectoren, ontwikkelt hij tools en methodieken, en werkt hij mee aan publicaties. Lieven is ook dagelijks bestuurder van de vzw.
Onze community
We bouwen aan een community van mensen die in innovatieve arbeidsorganisatie geloven en dit mee omzetten in de praktijk. Dat netwerk bestaat onder meer uit organisaties, adviseurs, onderzoeksinstellingen en organisaties uit het maatschappelijk middenveld. Via dit brede werkveld, waarbij we in verschillende sectoren actief zijn, trachten we een zo groot mogelijke impact te realiseren.
Doorheen de jaren werden via de Masterclass-opleiding meer dan 200 ‘Senior Consultants in de Innovatieve Arbeidsorganisatie’ opgeleid. Andere adviseurs werden getraind om een specifiek werkinstrument in te zetten en hierrond te begeleiden. Al deze adviseurs behoren tot het Workitects-netwerk en zijn als het ware ook Workitects.