Van payroll naar people
“In 2022 namen we een tweede pluimveeslachterij over. Plots zaten we met twee bedrijfsculturen die we op elkaar wilden afstemmen”, vertelt Ilse. “Tegelijk begon binnen de familie een generatiewissel. En van een echt hr-beleid was er nog geen sprake. Kortom: we moesten niet van nul, maar onder nul beginnen!”
Het Innovatielab: anders organiseren, geleid door Frank en Lieven van Workitects, kwam dan ook als geroepen. “Hr omvat veel meer dan payroll”, zegt Ilse. “Ook de cultuur en het DNA van je organisatie maken daar deel van uit. Wie hebben we in huis? Hoe zetten we hun sterktes optimaal in? Hoe kunnen ze groeien? En hoe trekken we nieuw talent aan? Het innovatielab gaf ons de tools om daar samen met de productieafdeling structureel mee aan de slag te gaan.”

Waar vroeger technische kennis volstond, kiezen we nu bewust voor coachend leiderschap en soft skills.
Coachend leiderschap als hefboom
Eén van de belangrijkste hefbomen bleek leiderschap. “Zoals in veel familiebedrijven heerste er bij onze leidinggevenden een behoudsgezinde cultuur, onder het motto: ‘We doen het al altijd zo.’ Vroeger waren het bovendien de technische krakken die doorgroeiden. Vandaag zetten we in op coachend leiderschap en screenen we bewust op soft skills. We willen nu ook een technische specialist koppelen aan elke afdeling, zodat leidinggevenden echt de tijd hebben om zich te richten op hun mensen en naar hen te luisteren.”
Werkmeter zet je in beweging
Dat er op leidinggevend niveau iets moest gebeuren, werd bevestigd via Werkmeter, een medewbevraging onder medewerkers die Klaasen & Co twee jaar geleden aflegde. “We voelden al dat er hier en daar iets schuurde, maar dankzij de resultaten van deze werknemersbevraging konden we er de vinger op leggen. Het gaf ons de taal en de aanleiding om erover te praten en om er effectief iets aan te doen, onder meer via individuele coaching.”
Zelf witte raven opleiden
Ook op de werkvloer wordt er sinds het innovatielab meer ingezet op vorming en ontwikkeling. “Om mensen goed en breed in te zetten, heb je opleiding nodig”, benadrukt Ilse. “Bovendien geef je mensen zo perspectief en kansen, en daar krijgen ze zichtbaar energie van. Dat is trouwens nog een les van het innovatielab: witte raven bestaan niet, die moet je zelf opleiden.”
Sleutelen aan de organisatie
Wat Ilse het meest is bijgebleven? “Dat je niet alleen in je organisatie werkt, maar er ook aan moet werken. En dat je dat moet blijven doen. Ook de directie beseft nu dat het nodig is om tijd te maken voor visie en langetermijnstrategie. Die bewustwording is blijven hangen. Net als de denkkaders en ideeën waar we vandaag nog altijd op verder bouwen.”
Het innovatielab leerde ons niet alleen anders organiseren, maar ook anders denken; en dat blijven we doen.
Ilse Nuyts, hr-manager Klaasen & Co

Meer betrokkenheid, meer goesting
Dat de aanpak werkt, blijkt bovendien uit de sfeer op de werkvloer. “Werkmeter liet zien dat de tevredenheid al goed zat, maar ik merk dat de betrokkenheid is gestegen. Medewerkers denken mee, kijken verder dan hun eigen takenpakket. We dagen hen daarin ook bewust uit, en je voelt dat het hen motiveert. En we hebben geleerd om successen te vieren, hoe klein ook”, besluit Ilse. “Opnieuw speelt leiderschap een belangrijke rol. Want ook op het werk geldt: een complimentje doet wonderen.”