Beleving van technologie én verandering

Met de joblens kijk je naar de impact van digitalisering op de kenmerken van een job, los van de individuele medewerker die die job uitoefent. Via een tweede lens, de belevingslens, check je hoe medewerkers een digitaliseringsactie ervaren. Hierbij gaat het zowel over de technologie zelf als over de aanpak van de verandering.

User-centered design

Technologie zal pas echt aanvaard en gebruikt worden, als die ontworpen is met oog voor en input van de gebruiker. We spreken in dit verband ook wel over ‘user-centered design’. Voor een goed ontwerp hou je best rekening met drie zaken:

  • Usability’: is de technologie eenvoudig en comfortabel in gebruik, en heeft de medewerker de juiste vaardigheden?
  • Utility’: doet de technologie wat het moet doen, en heeft het de juiste ‘features’?
  • Desirability’: is de technologie gewild? Lost het een erkend probleem op of helpt het een specifiek doel te bereiken?
overzicht

Doe de check

Onderstaande checklist helpt je aftoetsen of een digitaliseringsactie al dan niet positief wordt ervaren door een medewerker. Het is niet de bedoeling dat elk punt kan worden afgevinkt; wel dat er rekening wordt gehouden met essentiële aspecten op fysiek, cognitief en emotioneel vlak. Deze lijst kan je ook gebruiken om een argumentenkaart op te bouwen wanneer je een bepaalde technologie wil introduceren.

Medewerkers meenemen in de verandering

Mensgerichte digitalisering is het resultaat van een stapsgewijs proces, waarin de gebruiker een belangrijke rol speelt.

Stel jezelf de vraag in welke fase medewerkers betrokken kunnen worden. Onze richtlijn: zo vroeg mogelijk. Er zijn verschillende manieren om medewerkers te betrekken bij veranderprocessen. Je kan hen:

  • informeren: informatie geven over wat er gebeurt en waarom;
  • consulteren: advies of feedback vragen;
  • activeren: hen mee aan de ‘tekentafel’ laten zitten.

De laatste manier is uiteraard de krachtigste, maar afhankelijk van de context, de timing en het type digitalisering kan een minder co-creërende aanpak meer aan de orde zijn.

Verandertips

Naast het zo vroeg mogelijk betrekken van medewerkers, kunnen ook volgende tips je helpen om digitale vernieuwing vlot te laten verlopen:

  • Communiceer op een heldere, open en continue manier over de verandering, ook al weet je als management misschien zelf nog niet wat de precieze uitkomst van een digitaliseringsactie zal zijn.
  • Verduidelijk en herhaal waarom de verandering wordt doorgevoerd.
  • Help iedereen inschatten wat de impact op zijn of haar job zal zijn. Zorg dat medewerkers de voordelen van die verandering voor zichzelf gaan zien.
  • Probeer goed te begrijpen waarom medewerkers in weerstand gaan.
  • Sta open voor de onzekerheden die er op de werkvloer leven. Een digitaliseringsactie kan bepaalde elementen in een job veranderen of vervangen; focus daarom op wat er in de plaats komt.
  • Hanteer verandermodellen zoals Prosci ADKAR, Kotter’s 8-Step Process of de Plan-Do-Check-Act Cycle. Zie ook: Europa WSE.   

Opleiding bij digitalisering

Bij implementatie van nieuwe technologieën hebben medewerkers en leidinggevenden vaak nood aan ondersteuning. Kennis en vaardigheden moeten worden aangescherpt, weerstanden weggewerkt, de inhoud van de jobs herbekeken en ergonomische impact aangepakt.

Sectorfondsen kunnen jouw organisatie helpen door opleiding en advies te geven rond de menselijke aspecten van een digitaliseringsactie. Denk aan trainingen rond digitale basisvaardigheden, communicatievaardigheden, omgaan met weerstanden, het opstellen van digitale werkinstructies, enzovoort. Vraag daarom zeker eens na wat jouw sectorfonds voor jou kan doen!

Experience-dag:
mensgericht digitaliseren

Kan jij wat tips en tricks gebruiken om te digitaliseren op een mensgerichte manier? Leer en ervaar hoe je de impact van (digitale) technologie op medewerkers kan evalueren en hoe technologie de (samen)werking in teams kan bevorderen.

Werkmeter

Op zoek naar een grondige analyse van de werkbaarheid in je organisatie? Dan werk je best met een medewerkersbevraging zoals Werkmeter. Deze geeft je een betrouwbaar zicht op o.a. de betrokkenheid en werkdruk van medewerkers, maar ook op de onderliggende fysieke, cognitieve en emotionele jobkenmerken. 

Experience-dag:
langer werken mét goesting

Ben je nog op zoek naar handvaten om de werkbaarheid in (je) organisaties te verhogen?
Workitects heeft hiervoor enkele sterke tools in huis. Ervaar spelenderwijs de kracht van Werkblokken en Werkmeter!

Magazine

Puratos digitaliseert

Puratos Lummen zet haar mensen centraal

Jobs werkbaarder maken en mensen beter laten samenwerken. Daar werkt men bij Puratos Lummen elke dag aan. Hoe? Door slim te organiseren en mensgericht te digitaliseren.  

mensgericht digitaliseren

De Sutter Naturally zet de digitale poort open

Hoe kan je medewerkers autonomer laten werken? En kan je hen hierin digitaal ondersteunen? Vanuit die vragen zet De Sutter Naturally stappen richting een meer digitale productieomgeving. 

Vetex - anders organiseren

Vetex doet mensen bloeien door anders te organiseren

Wil je werknemers die vol trots komen werken? Die initiatief nemen? Betrokken zijn? Dan kijk je best ook naar hoe het werk is georganiseerd. En dat is precies wat Vetex doet. 

digitaal organiseren

European Spinning Group zet eerste stappen richting Factory of the Future

Wie niet op de digitale trein springt is gezien. Maar zijn je bedrijf en je mensen daar wel klaar voor? En hoe hou je jobs duurzaam en werkbaar? Workitects’ innovatielab zette European Spinning Group op weg. 

Bekintex

Bekintex laat ideeën van medewerkers niet liggen

Bekintex startte in 2018 met het innoveren van haar arbeidsorganisatie. Binnen de branderafdeling werd zo een doelgericht team gebouwd. Mét resultaat.

x

Een IAO opleiding op maat bij Unizo

Unizo kwam bij Workitects aankloppen voor een opleiding op maat voor hun HR-adviseurs. Lees hier het interview met enkele deelnemers.

inspiratienota

8 verandertrajecten binnen woonzorgcentra

Acht woonzorgcentra delen hun verandertraject aan de hand van hun doelen, realisaties en toekomstplannen.

x

Aan het woord: Frank De Craecker

Onze collega Frank De Craecker sprak met ESF Vlaanderen over innovatieve arbeidsorganisatie en het belang van structuurontwerp. Ontdek hier het hele interview.

w

Recept voor werkbaar werk

Ontdek hier het recept voor een werkbare job met verantwoordelijkheden, leermogelijkheden en een goede teamsamenwerking.

x

Aan het woord: Lieven Eeckelaert

Onze collega Lieven Eeckelaert sprak met Fevia over de digitalisering in voedingsfabrieken en welke impact dit heeft op de werkvloer en de jobs. Ontdek hier het hele interview.