In 2016 besliste Familiehulp haar werking anders te organiseren. De reden? De vele uitdagingen waarmee ze geconfronteerd worden: de toenemende commercialisering van de zorg, de war for talent, de veranderende zorgnoden van haar klanten, … De organisatie startte met een heel participatief proces, waarbij zowel medewerkers als klanten samen nadachten over hoe de werking kon geoptimaliseerd worden. Er werden gemengde zorgteams gevormd: zorgkundigen, huishoudhulpen en oppassers werken nu samen rond de klant.
Op 30 maart 2023 hebben Inge Croes en Eva Strubbe van Familiehulp het integrale verandertraject van de organisatie toegelicht tijdens onze ten huize van.
💡Een aantal take-aways uit de case:
- Test klein, bij een aantal expeditieteams, en breidt dan uit over de organisatie.
- Leg de waarden en principes van de organisatie vast, en gebruik deze als toetsstenen tijdens het verandertraject.
- Ga voor een integraal traject, met aandacht voor structuur en cultuur.
- Laat medewerkers via focusgroepen mee nadenken over hoe bepaalde zaken best worden aangepakt.
- Betrek vakbonden van in het begin.
- Neem ook de ondersteunende diensten mee.
- Laat diversiteit tussen teams toe.
- Bij het introduceren van specifieke rollen in teams, let je er best op dat die in het begin klein, aantrekkelijk en haalbaar zijn, zodat medewerkers die niet gaan zien als louter extra werk maar als autonomie in hun dagelijkse werking. Laat bij die rollen ook de nodige ruimte, zodat teams binnen een kader zelf kunnen bepalen hoe zich te organiseren.
- Evolueer naar gedeeld leiderschap. Voor de betrokken leidinggevenden gaat dit om een evenwichtsoefening tussen sturen en loslaten.
- Zet in op trainingen, rond bijvoorbeeld oplossingsgericht coachen en verbindend communiceren.
- Systemen (bv. smartphones voor medewerkers) moeten de werking en teams zoveel mogelijk ondersteunen.
Wil je nog meer weten over de case van Familiehulp. Check dan zeker hun boek ‘Goed werken in de zorg’ (auteur: Ann Demeulemeester; uitgeverij: Lannoo Campus)!