Wat doen we?

Workitects helpt mee om de impact van digitalisering op de structuur en cultuur van organisaties in te schatten en te beheren.

Samen met een breed aantal actoren en partijen in de arbeidsmarkt gaan we daarom een denkkader en begeleidingstraject ontwikkelen en aanbieden aan Vlaamse KMO’s in digitale transformatie. Met het Voka Charter Digitaal Transformeren (VCDT) geven we vanuit een generiek model inzicht in de verschillende bouwblokken en elementen die op elkaar inspelen bij een echte digitale transformatie. Met die bouwblokken en onderliggende principes bieden we een leidraad voor organisaties, waarmee een digitaal transformatietraject op maat van de eigen organisatie vorm kunnen geven en uitvoeren, ondersteund door een Voka Digitale Coach.

De begeleidingstrajecten volgen een jaarlijkse cyclus, gespreid over in totaal 3 jaar. Het Voka model voor digitaal transformeren zal tevens toelaten om alle vormen van opleiding, begeleiding en dienstverlening die vandaag en in de toekomst bestaan in de Vlaamse arbeidsmarkt bestaan, in een coherent geheel te plaatsen. Op deze manier zal Voka een VCDT-ecosysteem uitbouwen en haar rol als neutrale matchmaker voor ondernemingen in digitale transformatie ten volle opnemen.

We gaan bedrijfsleiders helpen inschatten wat de impact is van digitalisering op de culturele en structurele aspecten van hun organisatie. We gaan hen ook tonen hoe ze die impact het beste kunnen beheren, met het change management dat daarbij hoort. Digitalisering kan een organisatie stevig door elkaar schudden: de dienstverlening kan veranderen, de werkverdeling kan wijzigen, er zijn nieuwe vaardigheden nodig, enz. Met dit project willen we organisaties helpen het beste van technologie en het beste van mensen te combineren.

Seth Maenen - Workitects
Organisatiecanvas inspireert

Het organisatiecanvas inspireert.

En dat is maar goed ook. We ontwikkelden het organisatiecanvas als leidraad voor organisaties om wendbaar en werkbaar te blijven. Dat wordt steeds moeilijker door de snel veranderende en complexe omgeving waarin organisaties zich nu bevinden. Digitalisering en technologie kan een hulpmiddel zijn, maar men moet rekening blijven houden met zowel de culturele als de structurele dimensies. In dit project houden wij de impact van digitale en technologische veranderingen op de organisatiestructuur in de gaten. 

Partners

 • Voka:
  • KamerLimburg
  • KamerWest-Vlaanderen
  • KamerOost-Vlaanderen
  • Voka Shared Services
 • Nexxworks
 • Cegeka
 • MINT Europe

Met steun van:

VLAIO

Magazine

inspiratienota

8 verandertrajecten binnen woonzorgcentra

Acht woonzorgcentra delen hun verandertraject aan de hand van hun doelen, realisaties en toekomstplannen.

x

Aan het woord: Frank De Craecker

Onze collega Frank De Craecker sprak met ESF Vlaanderen over innovatieve arbeidsorganisatie en het belang van structuurontwerp. Ontdek hier het hele interview.

w

Recept voor werkbaar werk

Ontdek hier het recept voor een werkbare job met verantwoordelijkheden, leermogelijkheden en een goede teamsamenwerking.

x

Aan het woord: Lieven Eeckelaert

Onze collega Lieven Eeckelaert sprak met Fevia over de digitalisering in voedingsfabrieken en welke impact dit heeft op de werkvloer en de jobs. Ontdek hier het hele interview.

x

Aan het woord: Marijke Dobbels

Marijke Dobbels, directeur van woonzorgcentrum Van Zuylen, vertelt over haar ervaring met innovatieve arbeidsorganisatie en de ondersteuning voor leidinggevenden in hun veranderende coachende rol.

wzc

5 Tips om met zorg te organiseren

Ben je er ook van overtuigd dat het in jouw woonzorgcentrum anders kan en moet? Hoe pak je een veranderproces binnen de zorg het best aan? In dit artikel delen we 5 tips om met zorg te organiseren.

digital

Digitaliseren doe je samen

Lieven Eeckelaert maakt een aantal mensgerichte kanttekeningen bij digitale transformaties in productiebedrijven.

Implementatie van structuur

Obstakels voorkomen bij de implementatie van een structuur

QRM geeft een heel duidelijk idee over hoe je je organisatie moet ontwerpen, maar bij de implementatie kan je als organisatie toch verschillende obstakels tegenkomen. Leer hier hoe je die obstakels kan voorkomen.

Doorlooptijd verkorten

Hulpmiddelen voor een korte doorlooptijd

QRM focust op het bereiken van doorlooptijdverkorting door orderstromen op te splitsen en geïntegreerde teams te creëren. Maar hoe pas je een integrale verandering toe in je organisatie om de doorlooptijd te verkorten?

Interview

Aan het woord: Soetkin en Caroline

Caroline en Soetkin namen in 2020 deel aan de verkenningsronde voor woonzorgcentra. Zij vertellen over hun ervaringen en de impact van de gratis opleiding.