Wat doen we?

Workitects helpt mee om de impact van digitalisering op de structuur en cultuur van organisaties in te schatten en te beheren.

Samen met een breed aantal actoren en partijen in de arbeidsmarkt gaan we daarom een denkkader en begeleidingstraject ontwikkelen en aanbieden aan Vlaamse KMO’s in digitale transformatie. Met het Voka Charter Digitaal Transformeren (VCDT) geven we vanuit een generiek model inzicht in de verschillende bouwblokken en elementen die op elkaar inspelen bij een echte digitale transformatie. Met die bouwblokken en onderliggende principes bieden we een leidraad voor organisaties, waarmee een digitaal transformatietraject op maat van de eigen organisatie vorm kunnen geven en uitvoeren, ondersteund door een Voka Digitale Coach.

De begeleidingstrajecten volgen een jaarlijkse cyclus, gespreid over in totaal 3 jaar. Het Voka model voor digitaal transformeren zal tevens toelaten om alle vormen van opleiding, begeleiding en dienstverlening die vandaag en in de toekomst bestaan in de Vlaamse arbeidsmarkt bestaan, in een coherent geheel te plaatsen. Op deze manier zal Voka een VCDT-ecosysteem uitbouwen en haar rol als neutrale matchmaker voor ondernemingen in digitale transformatie ten volle opnemen.

We gaan bedrijfsleiders helpen inschatten wat de impact is van digitalisering op de culturele en structurele aspecten van hun organisatie. We gaan hen ook tonen hoe ze die impact het beste kunnen beheren, met het change management dat daarbij hoort. Digitalisering kan een organisatie stevig door elkaar schudden: de dienstverlening kan veranderen, de werkverdeling kan wijzigen, er zijn nieuwe vaardigheden nodig, enz. Met dit project willen we organisaties helpen het beste van technologie en het beste van mensen te combineren.

Seth Maenen - Workitects
Organisatiecanvas inspireert

Het organisatiecanvas inspireert.

En dat is maar goed ook. We ontwikkelden het organisatiecanvas als leidraad voor organisaties om wendbaar en werkbaar te blijven. Dat wordt steeds moeilijker door de snel veranderende en complexe omgeving waarin organisaties zich nu bevinden. Digitalisering en technologie kan een hulpmiddel zijn, maar men moet rekening blijven houden met zowel de culturele als de structurele dimensies. In dit project houden wij de impact van digitale en technologische veranderingen op de organisatiestructuur in de gaten. 

Partners

 • Voka:
  • KamerLimburg
  • KamerWest-Vlaanderen
  • KamerOost-Vlaanderen
  • Voka Shared Services
 • Nexxworks
 • Cegeka
 • MINT Europe

Met steun van:

VLAIO
Raad van Wijzen

Magazine

digital

Digitaliseren doe je samen

Lieven Eeckelaert maakt een aantal mensgerichte kanttekeningen bij digitale transformaties in productiebedrijven.

Implementatie van structuur

Obstakels voorkomen bij de implementatie van een structuur

QRM geeft een heel duidelijk idee over hoe je je organisatie moet ontwerpen, maar bij de implementatie kan je als organisatie toch verschillende obstakels tegenkomen. Leer hier hoe je die obstakels kan voorkomen.

Doorlooptijd verkorten

Hulpmiddelen voor een korte doorlooptijd

QRM focust op het bereiken van doorlooptijdverkorting door orderstromen op te splitsen en geïntegreerde teams te creëren. Maar hoe pas je een integrale verandering toe in je organisatie om de doorlooptijd te verkorten?

Interview

Aan het woord: Soetkin en Caroline

Caroline en Soetkin namen in 2020 deel aan de verkenningsronde voor woonzorgcentra. Zij vertellen over hun ervaringen en de impact van de gratis opleiding. 

Bruggen bouwen op afstand

Blijf je medewerkers betrekken in het veranderproces

Vanwege corona is het moeilijker om medewerkers te betrekken bij het verandertraject. Wij geven 3 manieren om toch bruggen te bouwen tussen het ontwerpteam en alle medewerkers. 

Werkbaar werk

Van een goed ontworpen job naar werkbaar werk

Om meer werkbaar werk te creëren moet je focussen op je jobinhoud en je organisatiestructuur. Laten we beginnen met jobinhoud: hoe ziet een goede job eruit en hoe kunnen we een job verbeteren?

Doorlooptijd

Het geheim achter een korte doorlooptijd

In maakbedrijven worden vaak de juiste oorzaken van doorlooptijdproblemen over het hoofd gezien. Om problemen in de doorlooptijd op het spoor te komen is het in kaart brengen van de organisatiestructuur cruciaal.

Het veranderproces is van iedereen

Het veranderproces is van iedereen

Verandertrajecten worden vaak bedacht door het management, waarvoor ze soms jaren de tijd nemen en waarbij ze - bij wijze van spreken - na een korte introductie met prachtige powerpoints verwachten dat medewerkers deze onmiddellijk uitvoeren. Kan dit anders?

Werkstress

Tips om de werkstress in woonzorgcentra te verminderen

Om het risico op een burn-out te verminderen moeten de woonzorgcentra hun werk anders organiseren. Wie hiermee wil starten, kan alvast aan de slag met de inzichten uit ons werkbaarheidsonderzoek bij 20 woonzorgcentra. 

Wiser

Boekentip: Wiser

Kan een groep een betere beslissing nemen dan elk groepsindividu apart? Hiernaar kijken de auteurs Sunstein en Hastie met hun kritisch oog in het boek ‘Wiser’. Een boeiend thema en ongelooflijk relevant voor organisaties die zich anders organiseren. We delen enkele inzichten uit het boek.