Binnen onze innovatieprojecten ontwikkelden we al verschillende tools.
Met deze digitale en fysieke tools kunnen managementconsultants én organisaties zelfstandig aan de slag. 
Elke tool zoomt in op een specifiek thema binnen innovatieve arbeidsorganisatie:

Hun doel is om de tonen hoe structuurkeuzes de bedrijfsprestaties en het welzijn van de medewerkers kunnen beïnvloeden

Werkbaar werk

x

Werkmeter

De Werkmeter is een online medewerkersbevraging, die je een betrouwbaar zicht geeft op de organisatie van het werk en de jobinhoud van medewerkers.

Werkblokken

Werkblokken

Werkblokken is een simulatiespel, dat spelers laat voelen in welke mate bredere organisatiekeuzes invloed hebben op het gedrag en welzijn van medewerkers.

Teamontwikkeling

Teamworks

TeamWorks

Hoe kijken teamleden zelf naar het team waar ze deel van uitmaken? Dat kom je te weten via Teamworks, de online bevraging voor medewerkers binnen eenzelfde team.

Lizet

LiZeT

LiZeT is een loopbaantool voor zelforganiserende teams of teams die meer zelforganiserend willen worden. De tool bestaat uit een set van speelse methodieken waarmee teams aan de slag kunnen gaan, samen met een LiZeT-coach. 

Gedeeld leiderschap

gedeeld leiderschap

Gedeeld leiderschap: introduceren en cultiveren

Er zijn 4 duidelijke uitdagingen die je moet aangaan, om naar gedeeld leiderschap te evolueren. Wij zouden Workitects niet zijn, als we niet voor elk van deze 4 stappen een hulpmiddel hadden. 

onderzoek
onderzoek en ontwikkeling

Evidence-based ontwikkeling van tools en methodieken

In onze innovatieprojecten zetten we in op het uitbreiden van onze kennis en op het ontwikkelen van nuttige tools en methodieken die organisaties kunnen helpen om zich optimaal te organiseren. Hiervoor werken we op een evidence-based manier. Dat wil zeggen dat het ontwikkelingsproces volgens 4 stappen verloopt.

 • Conceptontwikkeling
  We gebruiken onderzoek en data om concepten te ontwikkelen en te onderbouwen
 • Toolontwikkeling
  Vervolgens zetten we die concepten om naar een bruikbaar hulpmiddel voor organisaties. Je zou hier kunnen spreken over een eerste versie van de tool of methodiek.
 • Interventies
  We zetten de tool in het werkveld in, bij wijze van test of pilootproject.
 • Evaluatie
  De info die we uit deze tests halen, gebruiken we om de tool of methodiek nog verder bij te schaven.

Dit proces herhalen we tot we een volledig onderbouwde tool of methodiek aan het aanbod kunnen toevoegen. En ook daarna blijven we ontwikkelen en verbeteren. Het proces van voortschrijdend inzicht stopt nooit.

Werkinstrument op maat

Wij kunnen onze bestaande werkinstrumenten 'tweaken' op basis van jouw situatie, organisatie of vraag. Dat wil zeggen dat we een werkinstrument op enkele punten kunnen aanpassen zodat het optimaal aansluit bij de noden van jouw organisatie. Zo maakten we bijvoorbeeld een gepersonaliseerde versie van 'Werkblokken' voor Vivaldis Interim. Elke keer er een nieuwe collega start, maakt deze kennis met 'stroomsgewijs organiseren' via ons simulatiespel.

Magazine

Puratos digitaliseert

Puratos Lummen zet haar mensen centraal

Jobs werkbaarder maken en mensen beter laten samenwerken. Daar werkt men bij Puratos Lummen elke dag aan. Hoe? Door slim te organiseren en mensgericht te digitaliseren.  

mensgericht digitaliseren

De Sutter Naturally zet de digitale poort open

Hoe kan je medewerkers autonomer laten werken? En kan je hen hierin digitaal ondersteunen? Vanuit die vragen zet De Sutter Naturally stappen richting een meer digitale productieomgeving. 

Vetex - anders organiseren

Vetex doet mensen bloeien door anders te organiseren

Wil je werknemers die vol trots komen werken? Die initiatief nemen? Betrokken zijn? Dan kijk je best ook naar hoe het werk is georganiseerd. En dat is precies wat Vetex doet. 

digitaal organiseren

European Spinning Group zet eerste stappen richting Factory of the Future

Wie niet op de digitale trein springt is gezien. Maar zijn je bedrijf en je mensen daar wel klaar voor? En hoe hou je jobs duurzaam en werkbaar? Workitects’ innovatielab zette European Spinning Group op weg. 

Bekintex

Bekintex laat ideeën van medewerkers niet liggen

Bekintex startte in 2018 met het innoveren van haar arbeidsorganisatie. Binnen de branderafdeling werd zo een doelgericht team gebouwd. Mét resultaat.

x

Een IAO opleiding op maat bij Unizo

Unizo kwam bij Workitects aankloppen voor een opleiding op maat voor hun HR-adviseurs. Lees hier het interview met enkele deelnemers.

inspiratienota

8 verandertrajecten binnen woonzorgcentra

Acht woonzorgcentra delen hun verandertraject aan de hand van hun doelen, realisaties en toekomstplannen.

x

Aan het woord: Frank De Craecker

Onze collega Frank De Craecker sprak met ESF Vlaanderen over innovatieve arbeidsorganisatie en het belang van structuurontwerp. Ontdek hier het hele interview.

w

Recept voor werkbaar werk

Ontdek hier het recept voor een werkbare job met verantwoordelijkheden, leermogelijkheden en een goede teamsamenwerking.

x

Aan het woord: Lieven Eeckelaert

Onze collega Lieven Eeckelaert sprak met Fevia over de digitalisering in voedingsfabrieken en welke impact dit heeft op de werkvloer en de jobs. Ontdek hier het hele interview.