14 december 2023 (9.00-12.00u)

Procesoptimalisatie in voedingsbedrijven

Vandemoortele is een Europese leider in de markt van bakkerijproducten, margarines, culinaire oliën en vetten. De groep heeft een omzet van 1,4 miljard euro met 5.100 medewerkers in 12 Europese landen, maar de roots liggen in het West-Vlaamse Izegem. Daar richtte het bedrijf in 1899 een fabriek op die tot op vandaag margarine produceert.

In 2016 startte Vandemoortele Izegem met C-Flow: een verandertraject gebaseerd op operational excellence en lean, met procesoptimalisaties, automatisering, digitalisering,  5S, visuele borden, kaizen events, root cause analyses.

Door de groeiende ordercomplexiteit – grotere variatie, kleinere series – was er echter meer nodig. Meer eenvoud in de organisatie, meer samenwerking, meer halen uit talent … kortom meer wendbaarheid met meer aandacht voor de mens in de organisatie. Vanuit die optiek stapte het bedrijf in 2017 mee in het WIFI2020-project van Flanders’ FOOD, Workitects en Alimento. De arbeidsorganisatie van Vandemoortele Izegem werd hierbij grondig onder de loep genomen.

Al deze initiatieven wierpen hun vruchten af, met als kersen op de taart twee ‘Factory of the Future’ awards in 2020 en 2023.

Een aantal take-aways uit de case:

  • Werk als site team of management team ook als een team.
    • Kom wekelijks samen om aan de organisatie te werken.
    • Doe ‘gemba walks’: ga als team rond op de werkvloer, met een focus op een bepaald thema. Doe dit ook ’s nachts en bezoek samen de nachtploeg(en).
  • Maak om het jaar of om de twee jaar een ‘target image’
    • Visualiseer het toekomstige werkingsmodel van je organisatie en alle verbeterinitiatieven waaraan jullie zullen werken.
    • Denk integraal en verbind alle verschillende verbeterinitiatieven (arbeidsorganisatorisch, opleidingen, digitalisering, preventie & welzijn, …) met elkaar.
    • Werk deze target images uit met input en feedback van medewerkers (via gesprekken en workshops).
  • Beschouw het (her)ontwerpen en ontwikkelen van je organisatie niet als een jaarobjectief, maar als iets waar je continu aan blijft werken en sleutelen.
  • Deel en visualiseer successen.
  • Test een nieuwe aanpak eerst uit in een bepaald deel van je organisatie (team of afdeling), evalueer en rol dan verder uit.
    • Laat medewerkers elkaar uitleggen waarom en hoe iets anders werd aangepakt.
  • Gebruik leanmethodieken om verbeteringen te creëren en het gedrag van medewerkers te helpen veranderen.
    • ‘Kaizen events’ als een moment (1 of meerdere dagen) om samen (ook over teams heen) een probleem op te lossen of een manier van werken te verbeteren. Zie deze events niet als een kost, maar als een investering (en leg zo nodig een productielijn stil om mensen hiervoor vrij te maken).
    • ‘Dojo’: een productielijn die niet meer in gebruik is, kan worden omgeturnd tot opleidingslijn.
    • ‘Obeya’: ruimte waar teams een eigen teambord hebben en teamleden in alle rust kunnen overleggen.
    • ‘5S’: geef alles een vaste plaats, zorg voor continue aandacht voor orde en netheid.
    • ‘Gemba walks’ (zie hoger).
  • Maak je teams herkenbaar, geef ze een identiteit en visualiseer dit in je organisatie.
  • Schenk voldoende aandacht aan je eerstelijnsleidinggevenden. Zij zijn de sleutel tot de verandering.
  • Werk met bepaalde rollen, zoals veiligheids- en kwaliteitsambassadeurs.
  • Durf op termijn ook je functieclassificaties- en verloningssysteem te herbekijken, om zo de bredere inzetbaarheid van medewerkers (jobverbreding of -verrijking) ook te belonen.

Meer weten?

De case van Vandemoortele Izegem staat ook beschreven in
ons boek: Samen op smaak gebracht.

Samen op smaak gebracht
Vandemoortele
Factory of the Future
t
t

Magazine

Dierendonck

Van versnelling naar verbetering: Dierendonck leert anders organiseren

Op korte tijd stampte slagerij Dierendonck zes nieuwe winkels, twee restaurants, twee versnijdingsateliers en een webshop uit de grond. Maar al dat groeien, dat doet soms pijn. Ons Innovatielab: anders organiseren gaf hen de handvaten om wendbaarder te worden en te blijven.

Coenco

Groei met grip: eigenaarschap als fundament bij Coenco

Hoe laat je een kleine onderneming groeien zonder klantgerichtheid te verliezen? Volgens Michael Catrysse van Coenco, producent van brouwinstallaties, draait het om de juiste balans tussen sturen en loslaten. Medewerkers krijgen veel vrijheid in de dagelijkse werking, terwijl de vennoten focussen op strategie en tactiek.

Formaat

Formaat versterkt open jeugdwerk met wendbare organisatie

Een organisatie die inzet op open jeugdwerk, moet zelf ook open en wendbaar zijn. Dat is precies wat Formaat vzw de voorbije jaren heeft waargemaakt, door haar werking te hertekenen volgens de principes van IAO en Holacracy. HR- en IAO-coach Katrien Van de Mosselaer neemt ons mee in hun verhaal. 

Klaasen&Co

De inzichten en impact van het innovatielab bij Klaasen & Co

Hr-manager Ilse Nuyts nam samen met enkele directieleden van familiebedrijf Klaasen & Co deel aan ons Innovatielab: anders organiseren. Drie jaar later blikt ze terug op de ingrepen die ze deden en de successen die ze vandaag nog steeds vieren.

Brasserie Lefebvre

Brasserie Lefebvre, waar traditie en innovatie een winning team zijn

Passie en vakmanschap is wat Brasserie Lefebvre groot maakte. Om de traditie ook in de toekomst te waarborgen, zette de brouwerij een ingrijpende digitale transformatie in gang.

Ecofrost

Ecofrost brengt haar teams in balans

Door automatisering zien veel maakbedrijven er helemaal anders uit. En ook de jobs zijn veranderd. Handwerk wordt controle- en ondersteunend werk. Maar hoe laat je iedereen harmonieus samenwerken in zo’n nieuwe omgeving? Ontdek hoe diepvriesproducent Ecofrost het aanpakt.

WEB werkt

Van leidinggevende naar coach van autonome teams bij WEB Werkt

WEB Werkt is in volle omschakeling naar een organisatiestructuur die meer verantwoordelijkheden aan de medewerkers geeft. D.m.v. een leiderschapstraject kreeg ook de rol van leidinggevenden een andere invulling.

Arcade

Arcade kiest voor leiderschap in verbinding

Arcade vzw staat klaar voor jongeren en hun families, met een focus op bijzondere jeugdzorg en direct beschikbare contextbegeleiding. In een vierdaags leiderschapstraject zochten ze naar meer verbinding in hun autonome teams.

Vierklaver

De Vierklaver verkent teamcoaching in autonome teams

De Vierklaver vzw ondersteunt mensen met een (vermoeden van) beperking in hun wonen, werken en vrije tijd. Zij zochten uit of hun teamcoaches ook een team an sich konden vormen.

Puratos digitaliseert

Puratos Lummen zet haar mensen centraal

Jobs werkbaarder maken en mensen beter laten samenwerken. Daar werkt men bij Puratos Lummen elke dag aan. Hoe? Door slim te organiseren en mensgericht te digitaliseren.