Starten

Stap 1: Weet wat werkbaar werk inhoudt

Wanneer werkbaar werk je wat vaag klinkt of als je niet goed weet hoe je daartoe komt, bezorgen wij tekst en uitleg. Vier keer per jaar geeft Seth Maenen hier ook een gratis webinar rond. 

De webinar 'Eerste hulp bij werkbaar werk' neemt maar een uurtje tijd in beslag. In 60 minuten leer je: 

 • de definitie van werkbaarheid;
 • de link tussen werkbaar werk en organisatieontwerp;
 • de nodige tools kennen om pijnpunten vast te stellen;
 • hoe je in jouw organisatie aan de slag kan om meer werkbaar werk te creëren.

Stap 2: Ontvang tot €10.000 aan werkbaarheidscheques

Het Departement Werk en Sociale Economie steunt in 2021 ondernemingen om hun werkbaarheid te verbeteren. Met de werkbaarheidscheques kan elke onderneming tot €10.000 inzetten om een versnelling hoger te schakelen op vlak van werkbaar werk. 

Je kan de werkbaarheidscheques specifiek inzetten voor:

 • het aankopen van een werkbaarheidsscan zoals Werkmeter;
 • de begeleiding rond werkbaarheid door een erkende adviseur; 
 • aanpassingen aan de werkpost en de arbeidsorganisatie, i.k.v. werkbaarheid en veiligheid;
 • competentieversterking om te kunnen werken in een gewijzigde arbeidscontext;
 • aanpak van de impact op het psychisch welbevinden van de werknemers en werkgevers
subsidies
werkbaarheid

Stap 3: Meet je situatie vandaag

Hoe werkbaar is je organisatie momenteel? Daar kan je eenvoudig naar peilen met een werkbaarheidsscan, zoals Werkmeter. Na afloop weet je perfect waar de knelpunten zitten in jouw organisatie. Daarna kan je met een stevig onderbouwd actieplan aan de slag!

Zelfkennis is tenslotte het begin van alle wijsheid. De inzichten uit onze medewerkersbevraging (Werkmeter) reiken je een startpunt aan waarmee je verder kan.

Stap 4: Kies de juiste begeleiding

Ons Workitects-netwerk bestaat uit getrainde adviseurs die een werkbaarheidsscan bij jou kunnen afnemen. Je krijgt ook een uitgebreide analyse met concrete actiepunten van de door ons opgeleide adviseurs. 

Over de adviseurs uit het Workitects-netwerk:

 • Sommigen werden getraind om een specifiek werkinstrument in te zetten en hierrond te begeleiden, zoals bijvoorbeeld Werkmeter.
 • Anderen volgden een uitgebreide Masterclass-opleiding en zijn Senior Consultant in de Innovatieve Arbeidsorganisatie. Zij kunnen dan een verandertraject begeleiden volgens de principes van het Workitects-organisatiecanvas.
Adviseurs

Wat levert het op?

Natuurlijk ben je benieuwd wat een werkbaarheidsscan jou concreet oplevert. We tonen je hoe het rapport van onze scan (Werkmeter) eruit ziet, de inzichten die eruit voortvloeien en een voorbeeld van de actiepunten die we opstellen. 

Help!

Lijken die werkbaarheidscheques je wel aantrekkelijk maar weet je niet goed waar te beginnen? Leg een spreekuur vast met één van onze experten. Wij geven je een intro op het thema werkbaarheid en loodsen je door de procedure. 

Sectorwerk

Werkbaarheid in woonzorgcentra

Momenteel loopt er een onderzoek in de Vlaamse woonzorgsector om er de werkbaarheid te verbeteren. Daarom lieten 20 Vlaamse woonzorgcentra ook een werkbaarheidsanalyse uitvoeren.

 

Impact van thuiswerken

Werkbaarheid van jobs

Door corona moesten we gedwongen thuiswerken en dat had natuurlijk gevolgen voor de werkbaarheid van jobs. Meer dan 400 mensen namen deel aan ons onderzoek rond thuiswerken. We maakten drie analyses op, als resultaat uit het onderzoek.

Magazine

Puratos digitaliseert

Puratos Lummen zet haar mensen centraal

Jobs werkbaarder maken en mensen beter laten samenwerken. Daar werkt men bij Puratos Lummen elke dag aan. Hoe? Door slim te organiseren en mensgericht te digitaliseren.  

mensgericht digitaliseren

De Sutter Naturally zet de digitale poort open

Hoe kan je medewerkers autonomer laten werken? En kan je hen hierin digitaal ondersteunen? Vanuit die vragen zet De Sutter Naturally stappen richting een meer digitale productieomgeving. 

Vetex - anders organiseren

Vetex doet mensen bloeien door anders te organiseren

Wil je werknemers die vol trots komen werken? Die initiatief nemen? Betrokken zijn? Dan kijk je best ook naar hoe het werk is georganiseerd. En dat is precies wat Vetex doet. 

digitaal organiseren

European Spinning Group zet eerste stappen richting Factory of the Future

Wie niet op de digitale trein springt is gezien. Maar zijn je bedrijf en je mensen daar wel klaar voor? En hoe hou je jobs duurzaam en werkbaar? Workitects’ innovatielab zette European Spinning Group op weg. 

Bekintex

Bekintex laat ideeën van medewerkers niet liggen

Bekintex startte in 2018 met het innoveren van haar arbeidsorganisatie. Binnen de branderafdeling werd zo een doelgericht team gebouwd. Mét resultaat.

x

Een IAO opleiding op maat bij Unizo

Unizo kwam bij Workitects aankloppen voor een opleiding op maat voor hun HR-adviseurs. Lees hier het interview met enkele deelnemers.

inspiratienota

8 verandertrajecten binnen woonzorgcentra

Acht woonzorgcentra delen hun verandertraject aan de hand van hun doelen, realisaties en toekomstplannen.

x

Aan het woord: Frank De Craecker

Onze collega Frank De Craecker sprak met ESF Vlaanderen over innovatieve arbeidsorganisatie en het belang van structuurontwerp. Ontdek hier het hele interview.

w

Recept voor werkbaar werk

Ontdek hier het recept voor een werkbare job met verantwoordelijkheden, leermogelijkheden en een goede teamsamenwerking.

x

Aan het woord: Lieven Eeckelaert

Onze collega Lieven Eeckelaert sprak met Fevia over de digitalisering in voedingsfabrieken en welke impact dit heeft op de werkvloer en de jobs. Ontdek hier het hele interview.