
2021, het jaar om de werkbaarheid in
jouw organisatie te verbeteren
Het Departement Werk en Sociale Economie steunt dit jaar ondernemingen om hun werkbaarheid te verbeteren. Elke onderneming kan tot €10.000 inzetten om knelpunten in kaart te brengen en/of een actieplan rond werkbaar werk op te stellen. Aanvragen voor werkbaarheidscheques kan je tot en met 31 december 2021 indienen.
Kom je in aanmerking voor €10.000?
Voldoe je aan deze checklist? Dan kan je aan de slag om meer werkbaar werk te creëren! Alle details rond de voorwaarden vind je op deze pagina.
- Ik ben een onderneming uit de (social) profitsector.
- De vestiging van mijn onderneming ligt in het Vlaams Gewest.
- De begeleiding van mijn werkbaarheidsscan wordt uitgevoerd door een erkende dienstverlener van de KMO-portefeuille.
- Ik engageer mij om een maatregel of verbeterproject uit te voeren op vlak van werkbaar werk, naar aanleiding van de analyse of de begeleiding.
Hoe verbeter je de werkbaarheid in jouw organisatie?
Starten doe je met een werkbaarheidsanalyse, zoals Werkmeter. Die brengt de werkbaarheidsgraad van je organisatie in kaart. Daarna maak je samen met een adviseur een actieplan op.
De werkbaarheidscheques zet je voor dit volledige proces of een gedeelte ervan in:
- Koop een werkbaarheidsscan aan;
- Laat je begeleiden door een erkende adviseur om:
- te rapporteren over de werkbaarheid
- een actieplan op te stellen
- de geplande veranderingen te monitoren en op te volgen

Betrouwbaar en voordelig
Op een evidence-based manier ontwikkelden we een werkbaarheidsscan die de link legt tussen welzijn en organisatiestructuur. Werkmeter koop je nu voordeliger aan met werkbaarheidscheques.
Met de juiste begeleiding
Maak gebruik van je werkbaarheidscheques voor de begeleiding van je scan. Onze adviseurs zijn erkende dienstverleners van de KMO-portefeuille. Zij staan klaar om samen met jou meer werkbaar werk te creëren!

Uitbreiding door corona
Het is cruciaal dat iedereen in deze nieuwe context van corona opnieuw veilig en gezond aan de slag kan gaan en aan het werk kan blijven. Daarom werd de focus van de werkbaarheidscheques verruimd.
Je kan de werkbaarheidscheques ook gebruiken voor verbeteracties in de vorm van advies, begeleiding en opleiding, waarbij telkens aandacht moet zijn voor het psychosociaal welbevinden van de medewerkers:
- Aanpassingen aan de werkpost en de arbeidsorganisatie, die ten goede komen van de werkbaarheid en de veiligheid van de werknemers, in de gewijzigde context t.g.v. de Coronapandemie
- Competentieversterking noodzakelijk om te kunnen werken in een gewijzigde arbeidscontext
- Aanpak van de impact op het psychisch welbevinden van de werknemers en werkgevers
De verhouding tussen werkbaarheidscheques, Drive en Anders Organiseren 2.0
De werkbaarheidscheque is in eerste instantie bedoeld om te weten waar je als organisatie staat op vlak van werkbaar werk. Naar aanleiding van de corona-crisis is het mogelijk om ook verbeteracties te doen in vorm van advies, begeleiding en opleiding. Deze dienen telkens als een afgebakende oplossing voor een gesignaleerd probleem m.b.t. de corona-crisis.
Voor een aantal interventies in de bredere werkomgeving van medewerkers, specifiek gericht op motivatie, kan je gebruik maken van Drive.
Anders Organiseren 2.0 neemt de hele organisatie in beeld en dient voor ruimere interventies die heel de organisatie(structuur) onder handen nemen. Daarbij ligt de focus op het aanpassingsvermogen van organisaties en het probleemoplossend vermogen van teams.
