Zo’n innovatieproject, hoe werkt dat juist?

Een innovatieprojectproject heeft als doel om meer te weten te komen over een specifiek onderwerp door vragen te stellen, informatie te verzamelen, experimenten uit te voeren en de resultaten te analyseren. Workitects is geregeld partner in projecten die gaan over organisatieontwerp, binnen verschillende sectoren:

 • zorg
 • industrie (voeding, productie,...)
 • diensten
 • social profit
 • onderwijs
onderzoek
onderzoek en ontwikkeling

Evidence-based ontwikkeling van tools en methodieken

In zo’n projecten zetten we in op het uitbreiden van onze kennis en op het ontwikkelen van nuttige tools en methodieken die organisaties kunnen helpen om zich optimaal te organiseren. Hiervoor werken we op een evidence-based manier. Dat wil zeggen dat het ontwikkelingsproces volgens 4 stappen verloopt.

 • Conceptontwikkeling
  We gebruiken onderzoek en data om concepten te ontwikkelen en te onderbouwen
 • Toolontwikkeling
  Vervolgens zetten we die concepten om naar een bruikbaar hulpmiddel voor organisaties. Je zou hier kunnen spreken over een eerste versie van de tool of methodiek.
 • Interventies
  We zetten de tool in het werkveld in, bij wijze van test of pilootproject.
 • Evaluatie
  De info die we uit deze tests halen, gebruiken we om de tool of methodiek nog verder bij te schaven.

Dit proces herhalen we tot we een volledig onderbouwde tool of methodiek aan het aanbod kunnen toevoegen. En ook daarna blijven we ontwikkelen en verbeteren. Het proces van voortschrijdend inzicht stopt nooit.

Delend

De verworven inzichten, tools en methodieken houden we natuurlijk niet voor onszelf. We delen alles graag via artikels, papers, boeken en inspiratiegidsen.

 

Wil je ook zelf aan de slag met onze tools? Dat kan na het volgen van één of enkele van onze opleidingen.
 

Niet gevonden wat je zocht?
Laat het ons weten en we nemen snel contact met je op! 

Magazine

Web werkt

Van leidinggevende naar coach van autonome teams

WEB Werkt is in volle omschakeling naar een organisatiestructuur die meer verantwoordelijkheden aan de medewerkers geeft. D.m.v. een leiderschapstraject kreeg ook de rol van leidinggevenden een andere invulling.

Arcade vzw

Gedeeld leiderschap integreren in teams

Arcade vzw staat klaar voor jongeren en hun families, met een focus op bijzondere jeugdzorg en direct beschikbare contextbegeleiding. In een vierdaags leiderschapstraject zochten ze naar meer verbinding in hun autonome teams.

de vierklaver

De rol van een teamcoach in zelfsturende teams

De Vierklaver vzw ondersteunt mensen met een (vermoeden van) beperking in hun wonen, werken en vrije tijd. Zij zochten uit of hun teamcoaches ook een team an sich konden vormen.

Puratos digitaliseert

Puratos Lummen zet haar mensen centraal

Jobs werkbaarder maken en mensen beter laten samenwerken. Daar werkt men bij Puratos Lummen elke dag aan. Hoe? Door slim te organiseren en mensgericht te digitaliseren.  

mensgericht digitaliseren

De Sutter Naturally zet de digitale poort open

Hoe kan je medewerkers autonomer laten werken? En kan je hen hierin digitaal ondersteunen? Vanuit die vragen zet De Sutter Naturally stappen richting een meer digitale productieomgeving. 

Vetex - anders organiseren

Vetex doet mensen bloeien door anders te organiseren

Wil je werknemers die vol trots komen werken? Die initiatief nemen? Betrokken zijn? Dan kijk je best ook naar hoe het werk is georganiseerd. En dat is precies wat Vetex doet. 

digitaal organiseren

European Spinning Group zet eerste stappen richting Factory of the Future

Wie niet op de digitale trein springt is gezien. Maar zijn je bedrijf en je mensen daar wel klaar voor? En hoe hou je jobs duurzaam en werkbaar? Workitects’ innovatielab zette European Spinning Group op weg. 

Bekintex

Bekintex laat ideeën van medewerkers niet liggen

Bekintex startte in 2018 met het innoveren van haar arbeidsorganisatie. Binnen de branderafdeling werd zo een doelgericht team gebouwd. Mét resultaat.

x

Een IAO opleiding op maat bij Unizo

Unizo kwam bij Workitects aankloppen voor een opleiding op maat voor hun HR-adviseurs. Lees hier het interview met enkele deelnemers.

inspiratienota

8 verandertrajecten binnen woonzorgcentra

Acht woonzorgcentra delen hun verandertraject aan de hand van hun doelen, realisaties en toekomstplannen.