Doelgroep
 • Teamleiders
 • HR-profielen
 • Organisaties die willen werken aan teamontwikkeling
Niveau

Beginner

Frequentie

Idealiter 3 à 4x/jaar 

Prijs

3 credits per teamlid

(= 30 euro per teamlid/jaar waarmee je max. 4 keer het assessment uitvoert)

TeamWorks: wat is dat? 

TeamWorks is een online bevraging voor medewerkers binnen een team. De tool brengt de teamwerking en de evolutie ervan in kaart. Het doel is om werkpunten in de ontwikkeling van het team minutieus aan te duiden. Daarmee geven we een aanzet om de samenwerking en besluitvorming van het team te verbeteren.


TeamWorks inzetten = starten met stilstaan

 • Samenwerking binnen teams is complex. Zowel organisaties als teamcoaches of adviseurs worstelen met de uitdaging om het werk goed af te stemmen en de samenwerking tussen mensen te verbeteren. Onze tool TeamWorks wil daarbij helpen.
 • Samenwerken vanuit een buikgevoel loopt misschien minder vlot dan gehoopt. Het is alleszins niet ‘the way to go’. Vanaf nu kan je beginnen met stilstaan. Las momenten in waarop je als team je werking (her)bekijkt en evalueert. Je creëert vanzelf betrokkenheid bij alle mensen die deel uitmaken van dat team. Net omdat je ze allemaal stimuleert om na te denken over de onderlinge samenwerking. En daarbij hebben jullie een duidelijk doel voor ogen: de prestaties en de werkbaarheid binnen het team verbeteren.
 • TeamWorks focust op de resultaatgerichtheid, besluitvorming, werk- en persoonlijke relaties binnen een team. Als resultaat kom je tot concrete werkpunten voor elk van deze essentiële aspecten voor een goede teamwerking. Bekijk TeamWorks als een handvat om je team te begeleiden en het functioneren ervan te verbeteren.
 • TeamWorks maakt een organisatie bewust van de inspanningen die nodig zijn om teamontwikkeling te stimuleren. Daarnaast begeleiden we organisaties met de juiste interventies en bieden we extra ondersteuning als dat nodig blijkt, dit dankzij de adviseurs uit ons netwerk.
TeamWorks

Zo gebruik je TeamWorks

 • Je zet de tool best in bij teams van maximum 20 à 25 medewerkers.
 • Je maakt de bevraging aan en nodigt alle medewerkers van een team uit om deel te nemen.
 • De bevraging invullen neemt ongeveer 10 minuten tijd in beslag. Iedereen geeft aan hoe hij/zij naar de werking van het team kijkt door 37 stellingen te beoordelen. Er bestaat geen goed of fout antwoord. Het staat iedereen vrij om per stelling werkpunten te suggereren. 
 • Nadat iedereen van het team de vragenlijst invulde, volgt een groepssessie waarin het team de uitkomst samen bespreekt: wat zijn hinderpalen en aandachtspunten om de werking van het team te verbeteren? Jullie spreken acties af, misschien horen er prioriteiten bij en jullie leggen mogelijk al een datum vast waarop de bevraging opnieuw gebeurt. 
 • In het ideale scenario neem je de bevraging enkele keren per jaar af, we raden 3 à 4 x/jaar aan. Zo kan je écht aan de slag met de werkpunten die het team oppert en de impact hiervan evalueren.

Wie TeamWorks kan gebruiken?

Iedereen die een prioriteit maakt (of wil maken) van een goede teamwerking. TeamWorks is een eenvoudige, laagdrempelige tool waar elk team mee aan de slag kan. Zowel binnen als buiten een context van innovatief organisatieontwerp of ‘IAO’, kan je het instrument gebruiken.

Belangrijk om weten

 • We raden aan om TeamWorks te gebruiken bij teams met een zekere maturiteit of zelfstandigheid. De tool moedigt gesprekken aan rond allerlei topics, zoals: competenties, capaciteit, bevoegdheden enzovoort. De mate waarin zaken bespreekbaar zijn en de manier waarop een team omgaat met feedback zijn bepalend voor het succesvol inzetten van TeamWorks.
 • Je kan zelfstandig aan de slag met de tool. Mogelijk is ondersteuning door een teamleider of externe begeleider welkom, dat zal je zelf als team aanvoelen.
 • TeamWorks is moeilijk bruikbaar binnen een sterk hiërarchische structuur. Net omdat deze tool het eigenaarschap van de teamwerking en -ontwikkeling ook bij de teamleden legt. Het responsabiliseert alle medewerkers uit een team.
 • TeamWorks is aangewezen bij teams die uit maximaal 25 medewerkers bestaan. 

4 redenen om TeamWorks uit te proberen

1. De tool vraagt weinig moeite en toch haal je er veel uit. 

2. Je maakt op een eenvoudige, laagdrempelige manier werk van de teamontwikkeling binnen je team en/of organisatie.

3. Jij neemt het voortouw en je kiest zelf wanneer en hoe vaak je de bevraging afneemt. 

4. Zonder een grote investering maak je werk van een betere teamwerking.

Maak kennis met IAO

Je kan TeamWorks gebruiken zonder een specifieke opleiding te volgen. Heb je toch interesse in teamontwikkeling en wil je je graag verdiepen in de principes van innovatief organiseren, zelforganisatie en/of zelfsturing. Dan is de 1-daagse kennismaking 'Proeven van IAO' misschien iets voor jou.

Neem een kijkje

Ben je benieuwd hoe TeamWorks eruit ziet? Maak een Workitects-account aan via de groene knop in de rechterbovenhoek. Zo heb je toegang tot de Workitects-tools. Als je er ééntje van wil gebruiken, dien je eerst credits aan te kopen.

Een vraag over TeamWorks?

Neem contact met ons op, Eliene helpt je graag verder!

Eliene Rijcken

Eliene Rijcken

0472 68 79 90

Magazine

Doorlooptijd verkorten

Hulpmiddelen voor een korte doorlooptijd

QRM focust op het bereiken van doorlooptijdverkorting door orderstromen op te splitsen en geïntegreerde teams te creëren. Maar hoe pas je een integrale verandering toe in je organisatie om de doorlooptijd te verkorten?

Interview

Aan het woord: Soetkin en Caroline

Caroline en Soetkin namen in 2020 deel aan de verkenningsronde voor woonzorgcentra. Zij vertellen over hun ervaringen en de impact van de gratis opleiding. 

Bruggen bouwen op afstand

Blijf je medewerkers betrekken in het veranderproces

Vanwege corona is het moeilijker om medewerkers te betrekken bij het verandertraject. Wij geven 3 manieren om toch bruggen te bouwen tussen het ontwerpteam en alle medewerkers. 

Werkbaar werk

Van een goed ontworpen job naar werkbaar werk

Om meer werkbaar werk te creëren moet je focussen op je jobinhoud en je organisatiestructuur. Laten we beginnen met jobinhoud: hoe ziet een goede job eruit en hoe kunnen we een job verbeteren?

Doorlooptijd

Het geheim achter een korte doorlooptijd

In maakbedrijven worden vaak de juiste oorzaken van doorlooptijdproblemen over het hoofd gezien. Om problemen in de doorlooptijd op het spoor te komen is het in kaart brengen van de organisatiestructuur cruciaal.

Het veranderproces is van iedereen

Het veranderproces is van iedereen

Verandertrajecten worden vaak bedacht door het management, waarvoor ze soms jaren de tijd nemen en waarbij ze - bij wijze van spreken - na een korte introductie met prachtige powerpoints verwachten dat medewerkers deze onmiddellijk uitvoeren. Kan dit anders?

Werkstress

Tips om de werkstress in woonzorgcentra te verminderen

Om het risico op een burn-out te verminderen moeten de woonzorgcentra hun werk anders organiseren. Wie hiermee wil starten, kan alvast aan de slag met de inzichten uit ons werkbaarheidsonderzoek bij 20 woonzorgcentra. 

Wiser

Boekentip: Wiser

Kan een groep een betere beslissing nemen dan elk groepsindividu apart? Hiernaar kijken de auteurs Sunstein en Hastie met hun kritisch oog in het boek ‘Wiser’. Een boeiend thema en ongelooflijk relevant voor organisaties die zich anders organiseren. We delen enkele inzichten uit het boek.

Thuiswerken

Welke impact heeft thuiswerken op de werkbaarheid van je job?

Dat wilden we meten. Daarom lanceerden we de Thuiswerkmeter. Ontdek in dit artikel de resultaten van de bevraging. 

Werkstress

De curve van de werkstress-epidemie afvlakken

Bart Van Craeynest, hoofdeconoom bij Voka, voorspelde voor 2020 de grootste terugval van economische activiteit sinds WO II. Die economische crisis dreigt een werkstress-epidemie aan te drijven. Wie helpt om dat tegen te gaan?