Betrokkenheid op de werkvloer

Op 13 juni 2023 lichtten OpEx manager Stefaan Keyzer en HR-BP Liesbeth Van Criekingen het traject van Puratos Lummen toe. De focus lag hierbij op het rollenkader dat recent werd geïntroduceerd op de werkvloer. In de productieteams van de twee afdelingen van de fabriek zijn namelijk drie rollen ingevoerd: een ‘safety champion’, ‘quality champion’ en ‘people champion’.

💡Een aantal take-aways uit de case:

 • Je kan niet vroeg genoeg beginnen communiceren over visie of gewenste cultuur.
 • In verband met het invoeren van teamrollen: 
  • Communiceer vooraf duidelijk (stel bijvoorbeeld ook een FAQ op).
  • Werk met een duidelijk traject: informatieronde en kick-off > selectieproces > opleidingsperiode > stageperiode en eindwerk > bevestiging in de rol.
  • Geef medewerkers brede range aan mogelijkheden om interesse te tonen in de rollen 
  • Bepaal wie in aanmerking kan komen voor een rol (bij Puratos Lummen moet je 3 jaar in dienst zijn vooraleer je een champion-rol kan opnemen).
  • Besteed aandacht aan nazorg en persoonlijke feedback voor wie niet geselecteerd werd.
  • Koppel de rollen aan het functieclassificatiesysteem en verloningsmodel.
  • Definieer hoeveel tijd er wekelijks aan een rol kan worden besteed, en evalueer dit regelmatig.
  • De rollen worden ondersteund door respectievelijk de preventieadviseur (safety champion), kwaliteitsmanager (quality champion), HR- en productiemanager (people champion).
  • De invoering van rollen heeft een impact op de job van de teamleiders: neem hen van in het begin mee in het verhaal en stel scherp wat er eventueel voor hen verandert.
 • Zet in op digitale systemen om teams en medewerkers te ondersteunen.
  • Puratos Lummen ontwikkelde een digitaal ‘We Connect’-platform waarin alle operatoren data rond processen, kwaliteit, veiligheid, enzovoort inbrengen.
  • In de inkomruimte van de productie hangen beeldschermen waarop per productieteam informatie wordt weergegeven, zoals de voortgang van de productieorders, veiligheidsnotificaties, interne en externe kwaliteitsmeldingen, verbeterideeën, procesmeldingen en dashboards in excel. Er werden bijkomende beeldschermen geplaatst aan de productielijn zelf.
  • Er werd een apart opleidingslokaal voorzien, waar alle medewerkers specifieke opleidingstrajecten doorlopen.

 

Samen op smaak gebracht

De deelnemers kregen ons boek 'Samen op smaak gebracht' mee naar huis.

Samen op smaak gebracht
puratos
Puratos Lummen digitaliseert
Ten huize van Puratos
Ten huize van Puratos
Puratos windmolen
organisatiecanvas

Het Workitects-organisatiecanvas

Ontdek hier meer over innovatieve arbeidsorganisatie
en hoe het jouw organisatie vooruit kan helpen

Magazine

Web werkt

Van leidinggevende naar coach van autonome teams

WEB Werkt is in volle omschakeling naar een organisatiestructuur die meer verantwoordelijkheden aan de medewerkers geeft. D.m.v. een leiderschapstraject kreeg ook de rol van leidinggevenden een andere invulling.

Arcade vzw

Gedeeld leiderschap integreren in teams

Arcade vzw staat klaar voor jongeren en hun families, met een focus op bijzondere jeugdzorg en direct beschikbare contextbegeleiding. In een vierdaags leiderschapstraject zochten ze naar meer verbinding in hun autonome teams.

de vierklaver

De rol van een teamcoach in zelfsturende teams

De Vierklaver vzw ondersteunt mensen met een (vermoeden van) beperking in hun wonen, werken en vrije tijd. Zij zochten uit of hun teamcoaches ook een team an sich konden vormen.

Puratos digitaliseert

Puratos Lummen zet haar mensen centraal

Jobs werkbaarder maken en mensen beter laten samenwerken. Daar werkt men bij Puratos Lummen elke dag aan. Hoe? Door slim te organiseren en mensgericht te digitaliseren.  

mensgericht digitaliseren

De Sutter Naturally zet de digitale poort open

Hoe kan je medewerkers autonomer laten werken? En kan je hen hierin digitaal ondersteunen? Vanuit die vragen zet De Sutter Naturally stappen richting een meer digitale productieomgeving. 

Vetex - anders organiseren

Vetex doet mensen bloeien door anders te organiseren

Wil je werknemers die vol trots komen werken? Die initiatief nemen? Betrokken zijn? Dan kijk je best ook naar hoe het werk is georganiseerd. En dat is precies wat Vetex doet. 

digitaal organiseren

European Spinning Group zet eerste stappen richting Factory of the Future

Wie niet op de digitale trein springt is gezien. Maar zijn je bedrijf en je mensen daar wel klaar voor? En hoe hou je jobs duurzaam en werkbaar? Workitects’ innovatielab zette European Spinning Group op weg. 

Bekintex

Bekintex laat ideeën van medewerkers niet liggen

Bekintex startte in 2018 met het innoveren van haar arbeidsorganisatie. Binnen de branderafdeling werd zo een doelgericht team gebouwd. Mét resultaat.

x

Een IAO opleiding op maat bij Unizo

Unizo kwam bij Workitects aankloppen voor een opleiding op maat voor hun HR-adviseurs. Lees hier het interview met enkele deelnemers.

inspiratienota

8 verandertrajecten binnen woonzorgcentra

Acht woonzorgcentra delen hun verandertraject aan de hand van hun doelen, realisaties en toekomstplannen.