Doelgroep
  • Bedrijfsleiders, productie- en hr-managers, leidinggevenden … in productiebedrijven
  • Consultants
Prijs

Gratis

↑ Klik op de cover om te lezen ↑

  • Kan je als maakbedrijf je productiviteit en klantgerichtheid verhogen?

  • Kan je doorloop- en levertijden verkorten, en tegelijkertijd zorgen voor meer werkgoesting en betrokkenheid bij de medewerkers?

Ja dat kan, door het werk anders of slimmer te organiseren en te digitaliseren. De bureaucratische werkvorm ­– waarbij het werk wordt verknipt in kleine deeltjes en waarbij mensen afhankelijk zijn van beslissingen van andere afdelingen en leidinggevenden – moet baan ruimen voor innovatievere organisatievormen.

Vanuit deze insteek gingen Workitects en het FlandersMake@UGent Corelab ISyE (Industrial Systems Engineering) in 2018, binnen het Flanders Make-project Manuwin (Manufacturing Workplace Innovation), op pad met een aantal Vlaamse maakbedrijven. De inzichten uit het Manuwin-project werden vertaald in de publicatie ‘Datagedreven organiseren - Inspiratiegids voor het ontwerpen en ondersteunen van productieteams’.

Deze gids reikt bedrijfsleiders, zaakvoerders, hr- en productiemanagers, en andere leidinggevenden uit maakbedrijven inzichten, methodieken en praktijkvoorbeelden aan om de wend- en werkbaarheid van hun organisatie te verhogen. Workitects en ISyE leggen hierbij de focus op het in kaart brengen en aanwenden van relevante data om productieteams anders in te richten en beter te ondersteunen in hun werking en ontwikkeling.

In samenwerking met:

Magazine

Bekintex

Bekintex laat ideeën van medewerkers niet liggen

Bekintex startte in 2018 met het innoveren van haar arbeidsorganisatie. Binnen de branderafdeling werd zo een doelgericht team gebouwd. Mét resultaat.

x

Een IAO opleiding op maat bij Unizo

Unizo kwam bij Workitects aankloppen voor een opleiding op maat voor hun HR-adviseurs. Lees hier het interview met enkele deelnemers.

inspiratienota

8 verandertrajecten binnen woonzorgcentra

Acht woonzorgcentra delen hun verandertraject aan de hand van hun doelen, realisaties en toekomstplannen.

x

Aan het woord: Frank De Craecker

Onze collega Frank De Craecker sprak met ESF Vlaanderen over innovatieve arbeidsorganisatie en het belang van structuurontwerp. Ontdek hier het hele interview.

w

Recept voor werkbaar werk

Ontdek hier het recept voor een werkbare job met verantwoordelijkheden, leermogelijkheden en een goede teamsamenwerking.

x

Aan het woord: Lieven Eeckelaert

Onze collega Lieven Eeckelaert sprak met Fevia over de digitalisering in voedingsfabrieken en welke impact dit heeft op de werkvloer en de jobs. Ontdek hier het hele interview.

x

Aan het woord: Marijke Dobbels

Marijke Dobbels, directeur van woonzorgcentrum Van Zuylen, vertelt over haar ervaring met innovatieve arbeidsorganisatie en de ondersteuning voor leidinggevenden in hun veranderende coachende rol.

wzc

5 Tips om met zorg te organiseren

Ben je er ook van overtuigd dat het in jouw woonzorgcentrum anders kan en moet? Hoe pak je een veranderproces binnen de zorg het best aan? In dit artikel delen we 5 tips om met zorg te organiseren.

digital

Digitaliseren doe je samen

Lieven Eeckelaert maakt een aantal mensgerichte kanttekeningen bij digitale transformaties in productiebedrijven.

Implementatie van structuur

Obstakels voorkomen bij de implementatie van een structuur

QRM geeft een heel duidelijk idee over hoe je je organisatie moet ontwerpen, maar bij de implementatie kan je als organisatie toch verschillende obstakels tegenkomen. Leer hier hoe je die obstakels kan voorkomen.