Omschrijving

Zowat elk bedrijf wordt in deze tijden geconfronteerd met volgende vragen:

 • Hoe kunnen we als organisatie flexibel en klantvriendelijk blijven? 
 • Hoe krijg ik iedereen mee in een groeispurt? Hoe zorg ik ervoor dat het niet te veel wordt voor de medewerkers en dat ze initiatief (blijven) nemen? 
 • Wie doet wat? Stel ik leidinggevenden aan, of niet? En wat verwacht ik van hen? Kies ik voor specialisten zoals een kwaliteitsverantwoordelijke en een HR-verantwoordelijke en hoe laat ik ze best opstarten? 
 • Er bestaan (noodgedwongen) veel regels en procedures. Niet iedereen volgt deze even goed. Hoe realiseer ik meer betrokkenheid op de werkvloer op het vlak van onderhoud, veiligheid of kwaliteit? 
 • Onze organisatie is opgedeeld in verschillende afdelingen. Valkuilen die daarbij om de hoek schuilen zijn slechte communicatie, moeilijke samenwerking of niet tot oplossingen komen. Hoe voorkom ik een slechte sfeer en hoe anticipeer ik daarop? Hoe beperken we fouten, kwaliteitsproblemen of het uitblijven van resultaten op het vlak van rendement. 
 • Om onze positie te behouden of nog verder te groeien, moeten we nog een tandje bijsteken. Hoe kan ik het potentieel ten volle benutten van zowel specialisten en leidinggevenden als de andere medewerkers? Misschien moeten leidinggevenden zelf teveel regelen, controleren en brandjes blussen. Waardoor er te weinig tijd overblijft voor het uitwerken van structurele oplossingen of innovatie. Ook op de werkvloer is er mogelijk ruimte voor verbetering. 

Klinkt dat bekend in de oren? Dan is deze opleiding een eerste stap in de goede richting. Je krijgt heel wat praktische inzichten en oplossingen aangereikt. Je gaat op bezoek bij een aantal productiebedrijven. En je krijgt het gezelschap van andere bedrijven in een gelijkaardige situatie. Ook van hen kan je veel ideeën en inspiratie opdoen.

Doelgroep

Dit innovatielab wordt ingericht in samenwerking met de sectorfondsen Alimento, Woodwize, Cobot en Co-Valent, en richt zich dus op bedrijven uit de voedings-, hout-, textiel- en chemiesector.

Niveau

Beginner

logo's

Prijs

€4.000 (excl. BTW)
⇒ 3 deelnemers uit eenzelfde bedrijf
€500 (excl. BTW)
⇒ elke extra deelnemer

Voor meer info over een tegemoetkoming vanuit je sectorfonds, neem contact op met: Lieve Ruelens (Alimento), Jeroen Doom (Woodwize), Michel Loncke (Cobot), Marijke Machiels (Co-Valent).

Deze opleiding komt in aanmerking voor de KMO-portefeuille.

canvas

Programma

Het programma van de opleiding is opgebouwd rond het organisatiecanvas. Tijdens 4 sessies zoomen we in op elk van de 8 bouwstenen uit dit canvas. Tussen de sessies door krijgen de deelnemers een opdracht mee. Als resultaat komen we tot een analyse van het eigen bedrijf en stellen we een actieplan op om te evolueren naar een efficiëntere organisatiestructuur.

Na deze opleiding: 

 • heb je een integraal beeld op de arbeidsorganisatie en de werking in je eigen bedrijf. 
 • weet je welke richting je uit moet om efficiënter en flexibeler te organiseren.  
 • heb je ideeën over hoe je de betrokkenheid van medewerkers kan verhogen en meer eigenaarschap kan creëren. 

Doelgroep & niveau

4 tot 6 productiebedrijven kunnen deelnemen aan de opleiding. We raden aan om met 2 of meer sleutelpersonen (bedrijfsleider, productiemanager, HR) uit het bedrijf deel te nemen. Op deze manier krijgen verschillende mensen uit het bedrijf dezelfde inzichten mee. Zo creëren we draagvlak en wordt een grotere basis voor verandering gelegd. 

Door wie?

Workitects, het vroegere Flanders Synergy, is een expertisecentrum op vlak van organisatieontwerp en heeft een ruime ervaring in het begeleiden van bedrijven door middel van interactieve opleidingen, workshops, tools en methodieken.

Planning

Het innovatielab bestaat uit 4 sessies. Voor de eerste en derde sessie gaan we op bezoek bij een ander productiebedrijf, de tweede en vierde sessie bij één van de deelnemende bedrijven (de bedrijfsbezoeken zijn gezien corona onder voorbehoud). 

 • Sessie 1: 13 oktober 2021 (9u-16u30) - locatie nog te bepalen
 • Sessie 2: 9 november 2021 (9u-16u30) - locatie nog te bepalen
 • Sessie 3: 24 november 2021 (9u-16u30) - locatie nog te bepalen
 • Sessie 4: 16 december 2021 (9u-16u30) – locatie nog te bepalen

Nog niet helemaal overtuigd?

Om jullie kennis te laten maken met het innovatielab, organiseren we een online infosessie op:

 • 21 september 2021 (9u-10u30)

Magazine

Implementatie van structuur

Obstakels voorkomen bij de implementatie van een structuur

QRM geeft een heel duidelijk idee over hoe je je organisatie moet ontwerpen, maar bij de implementatie kan je als organisatie toch verschillende obstakels tegenkomen. Leer hier hoe je die obstakels kan voorkomen.

Doorlooptijd verkorten

Hulpmiddelen voor een korte doorlooptijd

QRM focust op het bereiken van doorlooptijdverkorting door orderstromen op te splitsen en geïntegreerde teams te creëren. Maar hoe pas je een integrale verandering toe in je organisatie om de doorlooptijd te verkorten?

Interview

Aan het woord: Soetkin en Caroline

Caroline en Soetkin namen in 2020 deel aan de verkenningsronde voor woonzorgcentra. Zij vertellen over hun ervaringen en de impact van de gratis opleiding. 

Bruggen bouwen op afstand

Blijf je medewerkers betrekken in het veranderproces

Vanwege corona is het moeilijker om medewerkers te betrekken bij het verandertraject. Wij geven 3 manieren om toch bruggen te bouwen tussen het ontwerpteam en alle medewerkers. 

Werkbaar werk

Van een goed ontworpen job naar werkbaar werk

Om meer werkbaar werk te creëren moet je focussen op je jobinhoud en je organisatiestructuur. Laten we beginnen met jobinhoud: hoe ziet een goede job eruit en hoe kunnen we een job verbeteren?

Doorlooptijd

Het geheim achter een korte doorlooptijd

In maakbedrijven worden vaak de juiste oorzaken van doorlooptijdproblemen over het hoofd gezien. Om problemen in de doorlooptijd op het spoor te komen is het in kaart brengen van de organisatiestructuur cruciaal.

Het veranderproces is van iedereen

Het veranderproces is van iedereen

Verandertrajecten worden vaak bedacht door het management, waarvoor ze soms jaren de tijd nemen en waarbij ze - bij wijze van spreken - na een korte introductie met prachtige powerpoints verwachten dat medewerkers deze onmiddellijk uitvoeren. Kan dit anders?

Werkstress

Tips om de werkstress in woonzorgcentra te verminderen

Om het risico op een burn-out te verminderen moeten de woonzorgcentra hun werk anders organiseren. Wie hiermee wil starten, kan alvast aan de slag met de inzichten uit ons werkbaarheidsonderzoek bij 20 woonzorgcentra. 

Wiser

Boekentip: Wiser

Kan een groep een betere beslissing nemen dan elk groepsindividu apart? Hiernaar kijken de auteurs Sunstein en Hastie met hun kritisch oog in het boek ‘Wiser’. Een boeiend thema en ongelooflijk relevant voor organisaties die zich anders organiseren. We delen enkele inzichten uit het boek.

Thuiswerken

Welke impact heeft thuiswerken op de werkbaarheid van je job?

Dat wilden we meten. Daarom lanceerden we de Thuiswerkmeter. Ontdek in dit artikel de resultaten van de bevraging.