Wanneer?
3 oktober + 17 oktober 2024 (9.00-16.30 uur)- 14 maart + 28 maart 2025 (9.00-16.30 uur)
- 13 november + 27 november 2025 (9.00-16.30 uur)
Waar?
Cobot (voorjaar)
Poortakkerstraat 92
9051 Sint-Denijs-Westrem- De Hoorn (najaar)
Sluisstraat 79
3000 Leuven
Prijs?
1700 euro (excl. btw)
(zie financieel voordeel)
Wie?
- (groep van) teamleiders
- HR-managers
- operationeel leidinggevenden
- consultants
- ...
(Max. 16 deelnemers, om het interactieve karakter van de Experience-dag te borgen)
Hoe verdeel je verantwoordelijkheden en leiderschap in je organisatie?
Leidinggevenden met voldoende tijd en aandacht voor strategische en tactische taken. Het lijkt een droom maar het kan ook in jouw organisatie!
Leiderschap kan je namelijk delen.
In traditioneel ingerichte organisaties wordt leiderschap vooral top-down uitgeoefend. Leidinggevenden worden er ingezet volgens het principe van ‘command-and-control’, om de coördinatie tussen activiteiten en afdelingen zo vlot mogelijk te laten verlopen.
In organisaties die zich meer wendbaarder willen organiseren wordt van medewerkers verwacht dat ze meer eigenaarschap opnemen. Dit veronderstelt dat leiderschap een proces is dat breed kan worden ingebed in de organisatie; dat leiderschap meer wordt gedeeld. Het idee van gedeeld leiderschap situeert leiderschap zowel centraal aan de basis, als bij de medewerkers en in teams. Het is een proces van vertrouwen opbouwen en onderhouden, waarbij iedereen op bepaalde momenten leiding kan nemen en op andere momenten geleid kan worden. Afhankelijk van de situatie of de vaardigheden die vereist zijn, kunnen er andere leiders opstaan.
Leiderschap delen betekent dat iedereen in de organisatie verantwoordelijkheden kan opnemen vanuit hun rol(len). Het impliceert dat leiderschap …
- … niet het werk is van één individu;
- … uit verschillende rollen bestaat die door meerdere individuen kunnen worden opgenomen;
- … zich op verschillende niveaus kan afspelen, en niet louter top-down;
- … doorheen de tijd kan veranderen.
De rol van de leidinggevende
Net zoals er in het Workitects-organisatiecanvas structurele en culturele bouwstenen zijn, omvat leiderschap een structurele en een culturele kant. Als we met een structurele bril naar leiderschap kijken dan zoomen we o.a. in op hoe bevoegdheden en verantwoordelijkheden verdeeld zijn.
De culturele bril belicht dan weer de invulling van de leiderschapsrol, of de leiderschapsstijl. Hiermee kijken we naar het gedrag, de stijl en de identiteit van leiders in de organisatie.
Het totaalconcept leiderschap krijgt vorm in het samenspel tussen de structurele en culturele bouwstenen van een bedrijf. We zien daarbij een omslag van een verticale naar een meer delende leidersidentiteit, waarbij leiders niet per definitie de formele leidinggevenden hoeven te zijn.
Hoe kan je leidinggevenden ondersteunen in hun rol?
Op dag 1 van de Experience ligt de focus op het ontwikkelen van gemeenschappelijke kaders om naar leiderschap te kijken. Vanuit Workitects geloven we sterk dat er meer nodig is dan een andere functietitel en verbindende communicatie, om leiderschap in de kern aan te pakken. Durf de rol van leidinggevenden en teamleiders te ontleden en te herontwerpen! Dat dit geen evidente opdracht is, dat weten we. Daarom reiken we je verschillende handvaten aan als houvast in die verandering.
Dag 2 draait vooral om je positie en rol als leidinggevende van een team. Wat is een goed team? Hoe stel je dat samen en hoe haal je het beste uit een team naar boven? Aan het einde van de dag heb je antwoorden op deze vragen én heb je alles in handen om kritisch te kijken naar je eigen rol als leidinggevende en zo je team te verbeteren.
Tijdens de opleidingsdagen…
- ontdek je verschillende denkkaders rond leiderschap;
- leer je een gedeelde visie op leiderschap te ontwikkelen met ‘LeadershipGround';
- maak je kennis met het Workitects-organisatiecanvas;
- krijg je de 'TeamWorks'-toolbox in handen om je team sterker te maken;
- krijg je een duidelijk structuur mee voor het bepalen van verantwoordelijkheden;
- breid je je boekenkast uit met ‘Naar gedeeld leiderschap: van oud naar nieuw leidinggeven’ van Koen Marichal en Karen Wouters;
- én vul je niet enkel je hoofd, maar ook je maag met een lekkere broodjeslunch!
Wat na de opleiding?
Ben je na deze ervaring overtuigd van onze tools en wil je deze inzetten om het leiderschap in jouw organisatie scherp te stellen? Na deze Experience-dagen kan je zelf concreet aan de slag met onze tools, om uitdagingen rond leiderschap binnen je organisatie aan te pakken.
Wat vonden anderen?
In-house experience:
Of wij ook een in-house experience kunnen organiseren? Natuurlijk! Jij zorgt voor minstens 8 deelnemers en wij regelen de rest! Contacteer Frank De Craecker om de opties te bespreken.
Trainer
Frank De Craecker
Workitects
Lieven Eeckelaert
Workitects
Financieel voordeel
Voor deze opleiding kan je gebruik maken van de KMO-portefeuille.
Voor bedrijven uit de voedings-, textiel- en chemische sector is er een financiële tegemoetkoming.
Neem voor meer info contact op met:
Lieve Ruelens (Alimento)
Hadewijch Vanderheeren (Cobot)
Dominique Boyen (Co-Valent)
Jeroen Doom (Woodwize)