Digitaliseren met oog voor het welzijn van medewerkers

Context

Door opkomende technologische innovaties, zoals artificiële intelligentie, zullen productieprocessen in de (voedings)industrie verder veranderen. Dit impliceert dat de manier waarop het werk wordt georganiseerd continu in vraag moet worden gesteld: wat is de impact van technologie op de werkbaarheid van jobs, en hoe kunnen mens en technologie in symbiose werken?

Technostress of technopower

Technologie kan helpen om de werkbaarheid van jobs te verhogen. Je zou in dit verband kunnen spreken over ‘technopower’: technologie ondersteunt medewerkers en teams om comfortabeler en autonomer te werken, terwijl gevaarlijk, saai, routinematig en weinig zinvol werk uit handen wordt genomen.

In de realiteit zien we helaas ook dat bepaalde digitaliseringsacties een negatieve impact kunnen hebben op de werkbaarheid en zinvolheid van jobs.

  • Jobs kunnen worden ‘uitgehold’: door automatisering blijven enkel controletaken of manuele, kortcyclische resttaken over, zoals producten klaarleggen, sorteren of bandwerk.
  • Jobs kunnen complexer worden: medewerkers moeten bijvoorbeeld met een nieuwe machine of digitale tool aan de slag, wat voor ‘technostress’ kan zorgen.
  • Jobs kunnen volledig worden getransformeerd: digitalisering kan het takenpakket van medewerkers compleet veranderen, waardoor er een ‘reskilling’ van de betrokken operatoren vereist is.

Doel

Binnen dit project Operator 4.0 (HBC.2019.0127) ging Flanders’ FOOD, samen met Workitects, Sirris, ILVO (Food Pilot) en Alimento, in 2020 op pad vanuit de centrale vraag: ‘Hoe kan digitale technologie medewerkers en teams ondersteunen om beter (samen) te werken?

Aanpak

Er werden een reeks voedingsbedrijven bezocht en ondersteund, workshops en events werden georganiseerd, een toolbox (mobiele demonstrator) werd ontwikkeld, methodieken werden uitgedacht en uitgetest, enzovoort.

Projectpagina

Ontdek alle projectresultaten op de projectpagina.










 

Inspiratiegids: 'Samen digitaal' 

Samen digitaal - inspiratiegids

De inzichten en voorbeelden uit het project werden gebundeld in een inspiratiegids. Hiermee willen we in eerste instantie mensen in de voedingsindustrie – van bedrijfsleiders en zaakvoerders, langs hr- en productiemanagers, tot IT- en technische specialisten – inspireren en op weg helpen. In deze gids leer je hoe je de impact van een digitaliseringsactie kan bekijken en evalueren. Daarnaast ontdek je enkele uitdagingen vanuit de voedingsindustrie en hoe bedrijven hiermee zijn omgegaan.

Operator 4.0 toolbox

Binnen het project werd door Sirris een toolbox ontwikkeld. Deze toolbox is mobiel en modulair opgebouwd, wat wil zeggen dat op basis van de uitdagingen en noden van een bedrijf de gewenste technologieën kunnen worden gedemonstreerd. De demonstrator kan gebruikt worden om zowel managers in bedrijven te inspireren als operatoren bepaalde technologieën te laten testen.

In samenwerking met:

Met de steun van:

Operator 4.0

Vragen over dit project?

Lieven Eeckelaert

Lieven Eeckelaert

0473 96 16 99

Lopende innovatieprojecten

Alimento

De voedingsindustrie evolueert razendsnel. Nieuwe technologieën, veranderende klantverwachtingen en een krappe arbeidsmarkt vragen om wendbare arbeidsorganisaties. Met dit project zetten Alimento en Workitects in op job redesign: het herdenken van jobs zodat ze beter aansluiten bij de werkvloer, de talenten van medewerkers én de strategische doelen van organisaties. Geen losse ingreep, maar een doordacht en participatief proces dat werk werkbaar maakt én organisaties toekomstbestendig.

x

Hoe maak je werk lichter én slimmer in de voedingsindustrie? Met AMR4FOOD onderzoeken we hoe autonome mobiele robots (AMR’s) specifieke logistieke taken kunnen overnemen, zonder de mens uit het werk te halen. Flanders’ FOOD, Sirris, Workitects en Alimento bundelen hun expertise in technologie, arbeidsorganisatie en sectorkennis. Via praktijkcases, demonstratoren en een concreet stappenplan helpen we voedingsbedrijven én technologieaanbieders op weg naar mensgerichte innovatie.

Magazine

Dierendonck

Van versnelling naar verbetering: Dierendonck leert anders organiseren

Op korte tijd stampte slagerij Dierendonck zes nieuwe winkels, twee restaurants, twee versnijdingsateliers en een webshop uit de grond. Maar al dat groeien, dat doet soms pijn. Ons Innovatielab: anders organiseren gaf hen de handvaten om wendbaarder te worden en te blijven.

Coenco

Groei met grip: eigenaarschap als fundament bij Coenco

Hoe laat je een kleine onderneming groeien zonder klantgerichtheid te verliezen? Volgens Michael Catrysse van Coenco, producent van brouwinstallaties, draait het om de juiste balans tussen sturen en loslaten. Medewerkers krijgen veel vrijheid in de dagelijkse werking, terwijl de vennoten focussen op strategie en tactiek.

Formaat

Formaat versterkt open jeugdwerk met wendbare organisatie

Een organisatie die inzet op open jeugdwerk, moet zelf ook open en wendbaar zijn. Dat is precies wat Formaat vzw de voorbije jaren heeft waargemaakt, door haar werking te hertekenen volgens de principes van IAO en Holacracy. HR- en IAO-coach Katrien Van de Mosselaer neemt ons mee in hun verhaal. 

Klaasen&Co

De inzichten en impact van het innovatielab bij Klaasen & Co

Hr-manager Ilse Nuyts nam samen met enkele directieleden van familiebedrijf Klaasen & Co deel aan ons Innovatielab: anders organiseren. Drie jaar later blikt ze terug op de ingrepen die ze deden en de successen die ze vandaag nog steeds vieren.

Brasserie Lefebvre

Brasserie Lefebvre, waar traditie en innovatie een winning team zijn

Passie en vakmanschap is wat Brasserie Lefebvre groot maakte. Om de traditie ook in de toekomst te waarborgen, zette de brouwerij een ingrijpende digitale transformatie in gang.

Ecofrost

Ecofrost brengt haar teams in balans

Door automatisering zien veel maakbedrijven er helemaal anders uit. En ook de jobs zijn veranderd. Handwerk wordt controle- en ondersteunend werk. Maar hoe laat je iedereen harmonieus samenwerken in zo’n nieuwe omgeving? Ontdek hoe diepvriesproducent Ecofrost het aanpakt.

WEB werkt

Van leidinggevende naar coach van autonome teams bij WEB Werkt

WEB Werkt is in volle omschakeling naar een organisatiestructuur die meer verantwoordelijkheden aan de medewerkers geeft. D.m.v. een leiderschapstraject kreeg ook de rol van leidinggevenden een andere invulling.

Arcade

Arcade kiest voor leiderschap in verbinding

Arcade vzw staat klaar voor jongeren en hun families, met een focus op bijzondere jeugdzorg en direct beschikbare contextbegeleiding. In een vierdaags leiderschapstraject zochten ze naar meer verbinding in hun autonome teams.

Vierklaver

De Vierklaver verkent teamcoaching in autonome teams

De Vierklaver vzw ondersteunt mensen met een (vermoeden van) beperking in hun wonen, werken en vrije tijd. Zij zochten uit of hun teamcoaches ook een team an sich konden vormen.

Puratos digitaliseert

Puratos Lummen zet haar mensen centraal

Jobs werkbaarder maken en mensen beter laten samenwerken. Daar werkt men bij Puratos Lummen elke dag aan. Hoe? Door slim te organiseren en mensgericht te digitaliseren.