Goed begonnen is half gewonnen, zeker als het gaat over jobinvulling! Daarom zetten we deze week een van onze lievelingsgerechten in de kijker: een werkbare job gevuld met gedeeld leiderschap, leermogelijkheden, duidelijke doelen en veel goesting!

Het gerecht is een variant op het klassieke jobrecept, met als doel de werkbeleving te verhogen. Het kan een tijdje duren voor je het recept helemaal onder de knie hebt, maar wij garanderen je: eens je geproefd hebt van een werkbare job wil je niets anders meer!

 

ONZE WERKWIJZE:

w

1. We starten met het grondig bekijken van de opdracht van de organisatie in zijn geheel en met de opdrachten van elk team. Van hieruit destilleren we de opdracht voor de individuele medewerker.

2. Daarna meten we de juiste hoeveelheid verantwoordelijkheden af, op basis van de wensen en capaciteiten van de medewerker en voegen ze toe aan het takenpakket. We gebruiken de kaders van het gedeeld leiderschap als maatbeker.

3. Door een flinke schuit leermogelijkheden toe te voegen, laten we de capaciteiten van een medewerker het best tot hun recht komen. Het zijn deze on-the-job-leermogelijkheden die zorgen voor die o-zo-lekkere smaak van bevlogenheid!

4. Vervolgens overgieten we het geheel met een mengeling van informatie-uitwisseling en planningsafstemming. Samenwerking en communicatie zijn voor ons de sauzen die alle ingrediënten met elkaar verbinden. Opgelet, dosering is belangrijk! Als de smaak van teveel overleggen overheersend wordt, bestaat het gevaar dat het gerecht nooit op tijd op tafel staat. Bij te weinig communicatie daarentegen kan er een zure ondertoon ontstaan.

5. Tenslotte werken we het geheel af met een flink pak steun van collega’s en leidinggevenden. Deze kruiding vormt een stevige buffer tegen emotionele belasting en zorgt meteen ook voor een betere samenwerking, een dubbele win.

DRESSEERTIP: Schik de werkbare job op een zacht bedje van teamleden. Ga op voorhand goed na welke medewerkers elkaar nodig hebben voor de uitwisseling van kennis en voor het plannen van het werk. Zet deze mensen in directe verbinding met elkaar voor een optimale werkbeleving.

Heb je de smaak te pakken?

« Lees hier onze boeken en papers over werkbaar werk. »
« Volg één van onze opleidingen. »
« Ontdek onze Werkmeter tool. »

Magazine

Puratos digitaliseert

Puratos Lummen zet haar mensen centraal

Jobs werkbaarder maken en mensen beter laten samenwerken. Daar werkt men bij Puratos Lummen elke dag aan. Hoe? Door slim te organiseren en mensgericht te digitaliseren.  

mensgericht digitaliseren

De Sutter Naturally zet de digitale poort open

Hoe kan je medewerkers autonomer laten werken? En kan je hen hierin digitaal ondersteunen? Vanuit die vragen zet De Sutter Naturally stappen richting een meer digitale productieomgeving. 

Vetex - anders organiseren

Vetex doet mensen bloeien door anders te organiseren

Wil je werknemers die vol trots komen werken? Die initiatief nemen? Betrokken zijn? Dan kijk je best ook naar hoe het werk is georganiseerd. En dat is precies wat Vetex doet. 

digitaal organiseren

European Spinning Group zet eerste stappen richting Factory of the Future

Wie niet op de digitale trein springt is gezien. Maar zijn je bedrijf en je mensen daar wel klaar voor? En hoe hou je jobs duurzaam en werkbaar? Workitects’ innovatielab zette European Spinning Group op weg. 

Bekintex

Bekintex laat ideeën van medewerkers niet liggen

Bekintex startte in 2018 met het innoveren van haar arbeidsorganisatie. Binnen de branderafdeling werd zo een doelgericht team gebouwd. Mét resultaat.

x

Een IAO opleiding op maat bij Unizo

Unizo kwam bij Workitects aankloppen voor een opleiding op maat voor hun HR-adviseurs. Lees hier het interview met enkele deelnemers.

inspiratienota

8 verandertrajecten binnen woonzorgcentra

Acht woonzorgcentra delen hun verandertraject aan de hand van hun doelen, realisaties en toekomstplannen.

x

Aan het woord: Frank De Craecker

Onze collega Frank De Craecker sprak met ESF Vlaanderen over innovatieve arbeidsorganisatie en het belang van structuurontwerp. Ontdek hier het hele interview.

w

Recept voor werkbaar werk

Ontdek hier het recept voor een werkbare job met verantwoordelijkheden, leermogelijkheden en een goede teamsamenwerking.

x

Aan het woord: Lieven Eeckelaert

Onze collega Lieven Eeckelaert sprak met Fevia over de digitalisering in voedingsfabrieken en welke impact dit heeft op de werkvloer en de jobs. Ontdek hier het hele interview.