Waarom Werkblokken?

Met dit spel willen we aantonen dat organiseren ook anders kan. Een stroomsgewijze organisatie blijkt performanter dan het wijdverspreide functionele model. Het lijkt misschien onlogisch, maar de resultaten bewijzen het keer op keer.

Wij willen organisaties performanter maken door onze kennis te delen, door werkinstrumenten te bouwen, door bedrijven te begeleiden. En door dit simulatiespel.

Superman
Werkblokken

Voor wie bedoeld?

 • Organisaties die voelen dat de oude organisatiemodellen niet langer werken en op zoek zijn naar nieuwe manieren om samen te werken. Misschien is Werkblokken een leuke teamactiviteit?
 • Organisaties die aan het begin van een veranderingstraject staan en draagvlak willen creëren voor die verandering. Gebruik Werkblokken in het kader van change management.
 • Organisaties die al werken volgens het principe van stroomsgewijs organiseren en nieuwe medewerkers meteen willen laten ondervinden wat dat precies betekent. Zet Werkblokken in bij nieuwe starters (onboarding).

Hoe werkt het spel? 

Het spel bestaat uit 2 onderdelen: het experiment en de nabespreking.

Het experiment

De startsituatie is voor elk bedrijf gelijk. Beide bedrijven hebben dezelfde opdracht, dezelfde onderdelen, dezelfde instructies en hetzelfde aantal mensen. Maar terwijl het ene bedrijf georganiseerd is in functionele afdelingen, krijgt het andere bedrijf juist de opdracht om dat niet te doen.

Beide bedrijven moeten de kwaliteit en kwantiteit van hun productie waarborgen. Plots veranderen de omstandigheden. De bedrijven moeten zich flexibel opstellen om hun doelen te behalen. Hoe snel kunnen beide bedrijven schakelen? En welke impact heeft dit op de performantie van de organisatie en op het welbevinden van de medewerkers?

De nabespreking

Tijdens de nabespreking worden met de hele groep de resultaten van het spel besproken. Maar ook de beleving van de deelnemers krijgt een prominente plek.

Er wordt gesproken over de verschillen tussen stroomsgewijs en functioneel organiseren, over de voor- en nadelen van zelfsturing, over de manier waarop leiderschap wordt ingevuld en over de impact van een organisatiestructuur op de het gedrag van mensen. En hoe kan dit worden toegepast op je eigen organisatie?

Hoe organiseer je Werkblokken? 

1. Wie begeleidt het spel?

Een externe adviseur begeleidt het spel.

Onze erkende adviseurs hebben allemaal de opleiding over het spel gevolgd. Velen onder hen hebben ook een masterclass Innovatieve Arbeidsorganisatie achter de rug.

 Kies je externe adviseur

Een interne medewerker begeleidt het spel.

Indien je graag meerdere keren Werkblokken speelt binnen jouw organisatie, dan kan het voordeliger zijn om een eigen medewerker op te leiden om het spel te begeleiden. Tweejaarlijks organiseren we de toolopleiding Werkblokken.

 Schrijf je in voor onze toolopleiding Werkblokken

2. Huur het nodige spelmateriaal van Workitects.

We stemmen op voorhand af over het aantal deelnemers en geven het nodige spelmateriaal mee aan de gekozen begeleider. Het enige waar jij nog voor moet zorgen is een gepaste locatie met voldoende tafels en stoelen.

 Reserveer het spelmateriaal

Veelgestelde vragen

 • "Hoe lang duurt het spel?"
  Het spel zelf duurt gemiddeld een tweetal uurtjes, maar de duurtijd kan variëren in functie van het aantal deelnemers en het gewenste leereffect.
 • "Met hoeveel deelnemers kan je het spel spelen?"
  Het spel kan gespeeld worden vanaf 10 deelnemers, maar ook met groepen van enkele honderden mensen.
 • "Wat is er nodig om het spel te spelen?"
  We stemmen op voorhand af over het aantal deelnemers en nemen al het spelmateriaal mee. Het enige waar jij voor moet zorgen is een gepaste locatie met voldoende tafels en stoelen.
 • "Is het spel wel iets voor ons?"
  Het spel is er voor iedereen. De meeste van onze klanten gebruiken het spel om hun medewerkers of management te sensibiliseren en te inspireren. Het spel wordt ook vaak gebruikt aan het begin van een veranderingstraject of als deel van een onboarding programma.

Wil je Werkblokken begeleiden?

We leiden je op om Werkblokken als simulatiespel te begeleiden. Help organisaties op een speelse manier te ondervinden waar stroomsgewijze organisatie om draait: gedeeld leiderschap en teamwerk. 

Wil je Werkblokken spelen?

Binnen welke structuur voelen medewerkers zich comfortabel en welke organisatiekeuzes leveren het beste resultaat op? Je komt het te weten met Werkblokken, je kan het simulatiespel huren. Een begeleider helpt je bij het spel.

Magazine

digital

Digitaliseren doe je samen

Lieven Eeckelaert maakt een aantal mensgerichte kanttekeningen bij digitale transformaties in productiebedrijven.

Implementatie van structuur

Obstakels voorkomen bij de implementatie van een structuur

QRM geeft een heel duidelijk idee over hoe je je organisatie moet ontwerpen, maar bij de implementatie kan je als organisatie toch verschillende obstakels tegenkomen. Leer hier hoe je die obstakels kan voorkomen.

Doorlooptijd verkorten

Hulpmiddelen voor een korte doorlooptijd

QRM focust op het bereiken van doorlooptijdverkorting door orderstromen op te splitsen en geïntegreerde teams te creëren. Maar hoe pas je een integrale verandering toe in je organisatie om de doorlooptijd te verkorten?

Interview

Aan het woord: Soetkin en Caroline

Caroline en Soetkin namen in 2020 deel aan de verkenningsronde voor woonzorgcentra. Zij vertellen over hun ervaringen en de impact van de gratis opleiding. 

Bruggen bouwen op afstand

Blijf je medewerkers betrekken in het veranderproces

Vanwege corona is het moeilijker om medewerkers te betrekken bij het verandertraject. Wij geven 3 manieren om toch bruggen te bouwen tussen het ontwerpteam en alle medewerkers. 

Werkbaar werk

Van een goed ontworpen job naar werkbaar werk

Om meer werkbaar werk te creëren moet je focussen op je jobinhoud en je organisatiestructuur. Laten we beginnen met jobinhoud: hoe ziet een goede job eruit en hoe kunnen we een job verbeteren?

Doorlooptijd

Het geheim achter een korte doorlooptijd

In maakbedrijven worden vaak de juiste oorzaken van doorlooptijdproblemen over het hoofd gezien. Om problemen in de doorlooptijd op het spoor te komen is het in kaart brengen van de organisatiestructuur cruciaal.

Het veranderproces is van iedereen

Het veranderproces is van iedereen

Verandertrajecten worden vaak bedacht door het management, waarvoor ze soms jaren de tijd nemen en waarbij ze - bij wijze van spreken - na een korte introductie met prachtige powerpoints verwachten dat medewerkers deze onmiddellijk uitvoeren. Kan dit anders?

Werkstress

Tips om de werkstress in woonzorgcentra te verminderen

Om het risico op een burn-out te verminderen moeten de woonzorgcentra hun werk anders organiseren. Wie hiermee wil starten, kan alvast aan de slag met de inzichten uit ons werkbaarheidsonderzoek bij 20 woonzorgcentra. 

Wiser

Boekentip: Wiser

Kan een groep een betere beslissing nemen dan elk groepsindividu apart? Hiernaar kijken de auteurs Sunstein en Hastie met hun kritisch oog in het boek ‘Wiser’. Een boeiend thema en ongelooflijk relevant voor organisaties die zich anders organiseren. We delen enkele inzichten uit het boek.