Waarom Werkblokken?
Met dit spel willen we aantonen dat organiseren ook anders kan. Een stroomsgewijze organisatie blijkt performanter dan het wijdverspreide functionele model. Het lijkt misschien onlogisch, maar de resultaten bewijzen het keer op keer.
Wij willen organisaties performanter maken door onze kennis te delen, door werkinstrumenten te bouwen, door bedrijven te begeleiden. En door dit simulatiespel.


Voor wie bedoeld?
- Organisaties die voelen dat de oude organisatiemodellen niet langer werken en op zoek zijn naar nieuwe manieren om samen te werken. Misschien is Werkblokken een leuke teamactiviteit?
- Organisaties die aan het begin van een veranderingstraject staan en draagvlak willen creëren voor die verandering. Gebruik Werkblokken in het kader van change management.
- Organisaties die al werken volgens het principe van stroomsgewijs organiseren en nieuwe medewerkers meteen willen laten ondervinden wat dat precies betekent. Zet Werkblokken in bij nieuwe starters (onboarding).
Hoe werkt het spel?
Het spel bestaat uit 2 onderdelen: het experiment en de nabespreking.
Het experiment
De startsituatie is voor elk bedrijf gelijk. Beide bedrijven hebben dezelfde opdracht, dezelfde onderdelen, dezelfde instructies en hetzelfde aantal mensen. Maar terwijl het ene bedrijf georganiseerd is in functionele afdelingen, krijgt het andere bedrijf juist de opdracht om dat niet te doen.
Beide bedrijven moeten de kwaliteit en kwantiteit van hun productie waarborgen. Plots veranderen de omstandigheden. De bedrijven moeten zich flexibel opstellen om hun doelen te behalen. Hoe snel kunnen beide bedrijven schakelen? En welke impact heeft dit op de performantie van de organisatie en op het welbevinden van de medewerkers?
De nabespreking
Tijdens de nabespreking worden met de hele groep de resultaten van het spel besproken. Maar ook de beleving van de deelnemers krijgt een prominente plek.
Er wordt gesproken over de verschillen tussen stroomsgewijs en functioneel organiseren, over de voor- en nadelen van zelfsturing, over de manier waarop leiderschap wordt ingevuld en over de impact van een organisatiestructuur op de het gedrag van mensen. En hoe kan dit worden toegepast op je eigen organisatie?
Hoe organiseer je Werkblokken?
1. Wie begeleidt het spel?
Een externe adviseur begeleidt het spel.
Onze erkende adviseurs hebben allemaal de opleiding over het spel gevolgd. Velen onder hen hebben ook een masterclass Innovatieve Arbeidsorganisatie achter de rug.
Een interne medewerker begeleidt het spel.
Indien je graag meerdere keren Werkblokken speelt binnen jouw organisatie, dan kan het voordeliger zijn om een eigen medewerker op te leiden om het spel te begeleiden. Tweejaarlijks organiseren we de toolopleiding Werkblokken.
Schrijf je in voor onze toolopleiding Werkblokken
2. Huur het nodige spelmateriaal van Workitects.
We stemmen op voorhand af over het aantal deelnemers en geven het nodige spelmateriaal mee aan de gekozen begeleider. Het enige waar jij nog voor moet zorgen is een gepaste locatie met voldoende tafels en stoelen.
Veelgestelde vragen
- "Hoe lang duurt het spel?"
Het spel zelf duurt gemiddeld een tweetal uurtjes, maar de duurtijd kan variëren in functie van het aantal deelnemers en het gewenste leereffect. - "Met hoeveel deelnemers kan je het spel spelen?"
Het spel kan gespeeld worden vanaf 10 deelnemers, maar ook met groepen van enkele honderden mensen.
- "Wat is er nodig om het spel te spelen?"
We stemmen op voorhand af over het aantal deelnemers en nemen al het spelmateriaal mee. Het enige waar jij voor moet zorgen is een gepaste locatie met voldoende tafels en stoelen. - "Is het spel wel iets voor ons?"
Het spel is er voor iedereen. De meeste van onze klanten gebruiken het spel om hun medewerkers of management te sensibiliseren en te inspireren. Het spel wordt ook vaak gebruikt aan het begin van een veranderingstraject of als deel van een onboarding programma.
Wil je Werkblokken begeleiden?
We leiden je op om Werkblokken als simulatiespel te begeleiden. Help organisaties op een speelse manier te ondervinden waar stroomsgewijze organisatie om draait: gedeeld leiderschap en teamwerk.
Wil je Werkblokken spelen?
Binnen welke structuur voelen medewerkers zich comfortabel en welke organisatiekeuzes leveren het beste resultaat op? Je komt het te weten met Werkblokken, je kan het simulatiespel huren. Een begeleider helpt je bij het spel.