Wat houdt werkbaar werk in?

  • Werk doen waarmee je iets kan betekenen? 
  • Veiligheid en gezondheid op het werk?
  • Niet te hard werken?
  • Persoonlijke veerkracht?
  • Werken vrij van overmatige bureaucratie en vergaderingen?
  • Een goed inkomen verdienen?
  • Balans tussen werk en privé?
  • Goede relaties met collega's?
  • Een job waar je je talent kan ontwikkelen?


 

Voor elke werknemer is het ene element uit deze lijst belangrijker dan het andere. Werkbaar werk is dus iets dat je zeer persoonlijk ervaart en dat ook kan veranderen doorheen je loopbaan.

Toch wordt er van werkgevers en sectorfondsen verwacht dat ze zoveel mogelijk werkbaar werk creëren, want de helft van de Vlaamse werknemers en zelfstandigen heeft volgens de Vlaamse werkbaarheidsmonitor van SERV nog géén werkbare job.

Een moeilijke opdracht, waar wij je vanuit onze expertise graag mee willen helpen. 

Werkbaar werk volgens Workitects

Voor ons is het duidelijk: om meer werkbaar werk te creëren moet je starten bij je jobinhoud en je organisatiestructuur. Maar waarom zijn deze net zo belangrijk?  We lichten dit even toe aan de hand van een notenkraker.

Je hebt een handvat waarmee je ervoor zorgt dat een stuk metaal een noot kraakt. Afhankelijk van de kracht die uitgeoefend wordt op de noot breekt de noot. Wij zien de noot als een medewerker. Het stuk metaal vormt zijn jobinhoud. Het handvat is de organisatiestructuur die de jobinhoud controleert. De taken en bevoegdheden van een bepaalde job zijn het verlengde van de manier waarop ze verdeeld worden tussen afdelingen. Beide krachten werken dus in op de werkbeleving van de medewerker. Door het verhaal van de notenkraker lijkt het alsof er vooral negatieve druk uitgeoefend wordt op de medewerker, maar jobinhoud en organisatiestructuur kunnen ook op een positieve manier de medewerker beïnvloeden door bijvoorbeeld energie te geven.

Werkbaarheid

Een goede structuur voor gelukkige werknemers.

Begin je bij de pure werkbeleving van je werknemer, dan ga je één voor één in beperkte mate de werkbaarheid kunnen verhogen. Begin je bij je organisatiestructuur, dan creëer je meer werkbare jobs voor verschillende werknemers. Wij ontwikkelden het organisatiecanvas. Deze aanpak helpt je om je organisatie in kaart te brengen en te evolueren naar een innovatieve arbeidsorganisatie.
 

Jobinhoud
Organisatiecanvas

Van een goed ontworpen job naar werkbaar werk.

Om meer werkbaar werk te creëren moet je ook focussen op je jobinhoud. Alleen zo creëer je meer werkbare jobs, waarin medewerkers met goesting en een hoge betrokkenheid kunnen werken. Hoe ziet een goede job eruit? Hoe kan je een jobinhoud verbeteren? We reiken drie principes aan voor een goede jobinhoud. Vervolgens ontwikkelden we een stappenplan om een job in kaart te brengen én te verbeteren.

Hoe werkbaar is je organisatie momenteel?

Daar kan je eenvoudig naar peilen met een werkbaarheidsscan, zoals Werkmeter. Deze medewerkersbevraging legt de link tussen je structuur en de werkbeleving van je medewerkers. Na afloop weet je perfect waar de knelpunten zitten in jouw organisatie(structuur). Daarna kan je met een stevig onderbouwd actieplan aan de slag!

In 2023 hoef je niet in te zitten met de kost ervan!

Het Departement Werk en Sociale Economie steunt in 2023 ondernemingen om hun werkbaarheid te verbeteren. Met de werkbaarheidscheques kan elke onderneming tot €10.000 inzetten om een versnelling hoger te schakelen op vlak van werkbaar werk. 

Werkmeter

Magazine

Bekintex

Bekintex laat ideeën van medewerkers niet liggen

Bekintex startte in 2018 met het innoveren van haar arbeidsorganisatie. Binnen de branderafdeling werd zo een doelgericht team gebouwd. Mét resultaat.

x

een IAO opleiding op maat bij Unizo

Unizo kwam bij Workitects aankloppen voor een opleiding op maat voor hun HR-adviseurs. Lees hier het interview met enkele deelnemers.

inspiratienota

8 verandertrajecten binnen woonzorgcentra

Acht woonzorgcentra delen hun verandertraject aan de hand van hun doelen, realisaties en toekomstplannen.

x

Aan het woord: Frank De Craecker

Onze collega Frank De Craecker sprak met ESF Vlaanderen over innovatieve arbeidsorganisatie en het belang van structuurontwerp. Ontdek hier het hele interview.

w

Recept voor werkbaar werk

Ontdek hier het recept voor een werkbare job met verantwoordelijkheden, leermogelijkheden en een goede teamsamenwerking.

x

Aan het woord: Lieven Eeckelaert

Onze collega Lieven Eeckelaert sprak met Fevia over de digitalisering in voedingsfabrieken en welke impact dit heeft op de werkvloer en de jobs. Ontdek hier het hele interview.

x

Aan het woord: Marijke Dobbels

Marijke Dobbels, directeur van woonzorgcentrum Van Zuylen, vertelt over haar ervaring met innovatieve arbeidsorganisatie en de ondersteuning voor leidinggevenden in hun veranderende coachende rol.

wzc

5 Tips om met zorg te organiseren

Ben je er ook van overtuigd dat het in jouw woonzorgcentrum anders kan en moet? Hoe pak je een veranderproces binnen de zorg het best aan? In dit artikel delen we 5 tips om met zorg te organiseren.

digital

Digitaliseren doe je samen

Lieven Eeckelaert maakt een aantal mensgerichte kanttekeningen bij digitale transformaties in productiebedrijven.

Implementatie van structuur

Obstakels voorkomen bij de implementatie van een structuur

QRM geeft een heel duidelijk idee over hoe je je organisatie moet ontwerpen, maar bij de implementatie kan je als organisatie toch verschillende obstakels tegenkomen. Leer hier hoe je die obstakels kan voorkomen.