Werkblokken

Wat is Werkblokken?

Werkblokken is een laagdrempelig simulatiespel. De ene groep speelt in een functioneel model, de andere in een stroomsgewijs model. Binnen welke structuur voelen medewerkers zich comfortabel en welke organisatiekeuzes leveren het beste resultaat op?

Met dit spel willen we aantonen dat samenwerken ook anders kan. Hoe verdeel je de rollen binnen een team? Wat werkt wél en zorgt voor goede bedrijfsresultaten en betrokken medewerkers? Voel het verschil! 

Opleidingsinhoud

In een halve dag tijd dompelen we je onder in de werking, de spelregels, de opstelling en de theorie achter het Werkblokken-spel.

In de toolopleiding Werkblokken leer je: 

 • wat de basisprincipes van organisatieontwerp zijn 
 • het onderscheid tussen functioneel versus stroomsgewijs organiseren 
 • Werkblokken faciliteren 
 • de spelregels, opstelling en benodigdheden 
 • inzicht krijgen in het spelverloop (je speelt het spel zelf) en hoe je als facilitator moet ingrijpen  
 • wat mogelijke valkuilen en interventiemomenten zijn tijdens Werkblokken

Wanneer kan ik deze opleiding volgen? 

Je kan je alvast inschrijven voor de komende editie:

 • 18 februari 2022
Werkblokken

Leerdoelen

Na het volgen van dit programma:

 • kan je Werkblokken begeleiden om een teams op een toegankelijke manier te introduceren. Het is een aanleiding om na te denken over hoe medewerkers beter kunnen samenwerken.

 • mag je de Werkblokken-speldoos bij ons huren. 

Doelgroep & niveau 

Deze opleiding is speciaal voorzien voor organisatie- en managementconsultants of adviseurs en interne change agents (HR managers, project managers, productie managers enz.).

Getuigschrift

Je wordt vermeld op onze website als erkend adviseur voor de Werkblokken tool

Trainer

Start

Locatie

Leuven

Tijd

1 halve dag: 13u-17u 

Prijs

€1800 (excl.BTW)

Bijkomende info

 • Financieel voordeel: druk de kostprijs van deze opleiding via de KMO-portefeuille (dat is een aanvraag tot subsidie). 
  Meer informatie vind je hier.

Magazine

digital

Digitaliseren doe je samen

Lieven Eeckelaert maakt een aantal mensgerichte kanttekeningen bij digitale transformaties in productiebedrijven.

Implementatie van structuur

Obstakels voorkomen bij de implementatie van een structuur

QRM geeft een heel duidelijk idee over hoe je je organisatie moet ontwerpen, maar bij de implementatie kan je als organisatie toch verschillende obstakels tegenkomen. Leer hier hoe je die obstakels kan voorkomen.

Doorlooptijd verkorten

Hulpmiddelen voor een korte doorlooptijd

QRM focust op het bereiken van doorlooptijdverkorting door orderstromen op te splitsen en geïntegreerde teams te creëren. Maar hoe pas je een integrale verandering toe in je organisatie om de doorlooptijd te verkorten?

Interview

Aan het woord: Soetkin en Caroline

Caroline en Soetkin namen in 2020 deel aan de verkenningsronde voor woonzorgcentra. Zij vertellen over hun ervaringen en de impact van de gratis opleiding. 

Bruggen bouwen op afstand

Blijf je medewerkers betrekken in het veranderproces

Vanwege corona is het moeilijker om medewerkers te betrekken bij het verandertraject. Wij geven 3 manieren om toch bruggen te bouwen tussen het ontwerpteam en alle medewerkers. 

Werkbaar werk

Van een goed ontworpen job naar werkbaar werk

Om meer werkbaar werk te creëren moet je focussen op je jobinhoud en je organisatiestructuur. Laten we beginnen met jobinhoud: hoe ziet een goede job eruit en hoe kunnen we een job verbeteren?

Doorlooptijd

Het geheim achter een korte doorlooptijd

In maakbedrijven worden vaak de juiste oorzaken van doorlooptijdproblemen over het hoofd gezien. Om problemen in de doorlooptijd op het spoor te komen is het in kaart brengen van de organisatiestructuur cruciaal.

Het veranderproces is van iedereen

Het veranderproces is van iedereen

Verandertrajecten worden vaak bedacht door het management, waarvoor ze soms jaren de tijd nemen en waarbij ze - bij wijze van spreken - na een korte introductie met prachtige powerpoints verwachten dat medewerkers deze onmiddellijk uitvoeren. Kan dit anders?

Werkstress

Tips om de werkstress in woonzorgcentra te verminderen

Om het risico op een burn-out te verminderen moeten de woonzorgcentra hun werk anders organiseren. Wie hiermee wil starten, kan alvast aan de slag met de inzichten uit ons werkbaarheidsonderzoek bij 20 woonzorgcentra. 

Wiser

Boekentip: Wiser

Kan een groep een betere beslissing nemen dan elk groepsindividu apart? Hiernaar kijken de auteurs Sunstein en Hastie met hun kritisch oog in het boek ‘Wiser’. Een boeiend thema en ongelooflijk relevant voor organisaties die zich anders organiseren. We delen enkele inzichten uit het boek.