Doelgroep
 • Change managers, HR managers, Project managers 
 • CEO’s en COO’s
 • Leidinggevenden
 • Adviseurs of consultants
 • ...
Niveau

Beginners
(geen kennis van IAO vereist)

Inspanning

06 oktober 2021
9u - 12u30

Prijs

€350 (excl. BTW)

Omschrijving

De basisprincipes en werking van een innovatieve arbeidsorganisatie (IAO) worden uit de doeken gedaan. Deze inspiratiesessie is een kennismaking voor iedereen die nog niet vertrouwd is met innovatieve organisatiemodellen en methodes om een organisatie vorm te geven. Zo krijg je, onder andere, zicht op het het organisatiecanvas. Naast theoretische inzichten, zoomen we ook in op verschillende voorbeelden uit onze praktijkervaring. Zo begeleidden wij al organisaties in de zorg-, industrie-, diensten- en onderwijssector naar een innovatief organisatiebeleid.

Opleidingsinhoud

Volgende thema's komen aan bod:

 • Waarom innovatief organiseren?  
  Wat geeft aanleiding tot het opstarten van een veranderingstraject, welke factoren uit de interne en externe omgeving van een organisatie spelen daarin mee? Waarom zou er verandering moeten komen? 
   
 • Wat zijn de uitgangspunten? 
  Als de keuze gemaakt werd om een herontwerp te starten (als de waarom-vraag beantwoord werd), bepalen we hoe we dat gaan doen. De principes van een innovatieve arbeidsorganisatie (IAO) zijn wetenschappelijke onderbouwde inzichten die we sterk in de praktijk kunnen omzetten. Als vertrekpunt gebruiken we hierbij het organisatiecanvas. Deze uitgangspunten vormen de basis en kunnen we toepassen op zowat alle sectoren.
   
 • Hoe kan ik IAO in mijn organisatie introduceren?  
  Als je ziet dat er ruimte voor verbetering is, inzicht hebt op welk vlak je wil veranderen en je mee bent in de principes die je daarvoor wil hanteren, wil je meestal zo snel starten. Vooraleer je dat doet, is het essentieel om de kritische succesfactoren van een herontwerp te bepalen.  
   
 • Waar kan Workitects bij helpen? 
  Je staat er niet alleen voor. Onze Workitects staan klaar om je te helpen. We leggen kort uit wat je van ons mag verwachten en wat onze belangrijkste innovatiedoelstellingen zijn.  
juiste weg

Doelgroep & niveau

 • Voor iedereen die op een frisse manier naar zijn/haar organisatiestructuur wil kijken en kennis wil maken met een innovatieve manier van organiseren.
 • Voor medewerkers in een organisatie, waar een verandertraject start. 
 • Voor nieuwe medewerkers in een organisatie in verandering

Leerdoelen

Na deze opleiding: 

 • Kan je inschatten of jouw/een organisatie behoefte heeft aan een herontwerp 
 • Ken je de basisprincipes van innovatief arbeid organiseren 
 • Weet je op welke punten een verandertraject geëvalueerd moet worden of waaraan het traject moet voldoen om te kunnen slagen (kritische succesfactoren) 

Trainer

Bijkomende info

 • Financieel voordeel: druk de kostprijs van deze opleiding via de KMO-portefeuille (dat is een aanvraag tot subsidie). 

Magazine

digital

Digitaliseren doe je samen

Lieven Eeckelaert maakt een aantal mensgerichte kanttekeningen bij digitale transformaties in productiebedrijven.

Implementatie van structuur

Obstakels voorkomen bij de implementatie van een structuur

QRM geeft een heel duidelijk idee over hoe je je organisatie moet ontwerpen, maar bij de implementatie kan je als organisatie toch verschillende obstakels tegenkomen. Leer hier hoe je die obstakels kan voorkomen.

Doorlooptijd verkorten

Hulpmiddelen voor een korte doorlooptijd

QRM focust op het bereiken van doorlooptijdverkorting door orderstromen op te splitsen en geïntegreerde teams te creëren. Maar hoe pas je een integrale verandering toe in je organisatie om de doorlooptijd te verkorten?

Interview

Aan het woord: Soetkin en Caroline

Caroline en Soetkin namen in 2020 deel aan de verkenningsronde voor woonzorgcentra. Zij vertellen over hun ervaringen en de impact van de gratis opleiding. 

Bruggen bouwen op afstand

Blijf je medewerkers betrekken in het veranderproces

Vanwege corona is het moeilijker om medewerkers te betrekken bij het verandertraject. Wij geven 3 manieren om toch bruggen te bouwen tussen het ontwerpteam en alle medewerkers. 

Werkbaar werk

Van een goed ontworpen job naar werkbaar werk

Om meer werkbaar werk te creëren moet je focussen op je jobinhoud en je organisatiestructuur. Laten we beginnen met jobinhoud: hoe ziet een goede job eruit en hoe kunnen we een job verbeteren?

Doorlooptijd

Het geheim achter een korte doorlooptijd

In maakbedrijven worden vaak de juiste oorzaken van doorlooptijdproblemen over het hoofd gezien. Om problemen in de doorlooptijd op het spoor te komen is het in kaart brengen van de organisatiestructuur cruciaal.

Het veranderproces is van iedereen

Het veranderproces is van iedereen

Verandertrajecten worden vaak bedacht door het management, waarvoor ze soms jaren de tijd nemen en waarbij ze - bij wijze van spreken - na een korte introductie met prachtige powerpoints verwachten dat medewerkers deze onmiddellijk uitvoeren. Kan dit anders?

Werkstress

Tips om de werkstress in woonzorgcentra te verminderen

Om het risico op een burn-out te verminderen moeten de woonzorgcentra hun werk anders organiseren. Wie hiermee wil starten, kan alvast aan de slag met de inzichten uit ons werkbaarheidsonderzoek bij 20 woonzorgcentra. 

Wiser

Boekentip: Wiser

Kan een groep een betere beslissing nemen dan elk groepsindividu apart? Hiernaar kijken de auteurs Sunstein en Hastie met hun kritisch oog in het boek ‘Wiser’. Een boeiend thema en ongelooflijk relevant voor organisaties die zich anders organiseren. We delen enkele inzichten uit het boek.