Wanneer?

6 + 7 oktober 2022

Waar?

Nog te bepalen

Prijs?

1380 euro (excl. btw)

Evolueer naar gedeeld leiderschap

Om goed te functioneren en om te gaan met complexe klantvragen, uitdagende werksituaties en een gezonde interne samenwerking, gooien organisaties het steeds vaker over een andere boeg. Stilaan vindt een strategie rond gedeeld leiderschap ingang in het bedrijfsleven. Er is empirisch bewijs dat gedeeld leiderschap de effectiviteit van een team en organisaties vergroot. De weg ernaartoe is er echter vaak één met vele obstakels.

Uit onderzoek met Antwerp Management School en Katholieke Universiteit Leuven blijken leidersorganisaties 4 uitdagingen aan te moeten gaan, willen ze de juiste rol opnemen bij autonome teams. Deze komen ook aan bod in de opleiding.

Wat houdt de opleiding in?

Wij hebben een hands-on opleiding klaar die de literatuur rond gedeeld leiderschap overstijgt. Verwacht je aan 2 dagen ervaringsgericht leren: we trainen zodat je de nodige mindset ontwikkelt op nieuw leiderschap én deze kan overbrengen naar anderen.

 Dit is de dagplanning 

gl

Dag 1 - voormiddag

Definitie van leiderschap en kort overzicht van de leiderschapstheorieën doorheen de tijd. We toetsen deze aan de situatie van vandaag: welk leiderschap heb je vandaag nodig?

 je begrijpt de gewenste shift in leiderschap
 je gaat zelf aan de slag en tekent o.a. uit hoe je naar leiderschap kijkt, je leert omdenken en deelt ervaringen met de andere cursisten.
 je ziet de confrontatie tussen sturen en loslaten, je ziet waar leidinggevenden mee worstelen.

Dag 1 - namiddag

Focus op de 4 fases naar gedeeld leiderschap. Uit een 4-jarig onderzoek, samen met Antwerp Management School, formuleerden we 4 “leiderschapsuitdagingen” die je moet aangaan om gedeeld leiderschap in te bedden in je organisatie. We zoomen in op de instrumenten die je hierbij helpen. 

 Hoe krijg je de mensen aan de top of de CEO mee in het gedeeld leiderschap?
 Welke rol speelt de CEO in dit verhaal?
 Hoe laat je de paradox werken: sturend een visie voor de organisatie uitzetten en tegelijk zelf leiderschap loslaten. 
 Je gaat met een kaartenset aan de slag om een gedeelde visie op leiderschap te ontwikkelen binnen het managementteam. Je probeert te verwoorden waar je over 2 jaar wil staan.

Dag 2 - voor- en namiddag

We leggen ons toe op de leiderschapsuitdagingen en hulpmiddelen die leidinggevenden helpen om te groeien.

 Je leert een assessment kennen en de resultaten ervan interpreteren. Het is belangrijk om te meten hoe gedeeld het leiderschap is binnen een managementteam. Vanuit hun voorbeeldfunctie creëren we een voedingsbodem voor gedeeld leiderschap in de volledige organisatie.

 Het is ook noodzakelijk om een traject in te richten voor ex-leidinggevenden. Je werkt aan een positioneringsoefening en doet een assessment van de leiderschapsstijl. Deze oefeningen helpen antwoorden te vinden op vragen als: “hoe ga ik om met mijn nieuwe rol? Hoe past mijn leiderschap vandaag in de organisatie? Wat kan ik anders doen?”

Jouw nieuw verworven skills

Na het volgen van dit programma kan je: 

 De implicaties van anders organiseren op het vlak van leiderschap in kaart brengen.
 De leiderschapsuitdagingen benoemen voor een organisatie die evolueert naar meer autonome teamwerking.
 De CEO bijstaan in het opnemen van zijn/haar unieke plek in de overgang naar meer gedeeld leiderschap.
 Je organisatie ondersteunen in het concretiseren van de nieuwe norm op het gebied van leiderschap. 
 Voorbeeldig gedeeld leiden introduceren en het managementteam begeleiden in deze verandering
 Ex-leidinggevenden begeleiden in de overgang van oud naar nieuw leidinggeven.

Wie volgt deze opleiding? 

1. HR-medewerkers, change managers en leden uit het managementteam

 Deze opleiding geeft je antwoorden wanneer:

 • je organisatie al sleutelde aan autonome teamwerking maar nu tegen moeilijkheden aanloopt op het vlak van leiderschap.
 • leidinggevenden moeite hebben met het invullen van hun opdracht.
 • het niet zo vlot loopt binnen de teams van je organisatie.

 

2. Adviseurs en management consultants

 Deze opleiding verrijkt je bij:

 • het begeleiden van organisaties in transformatieprocessen met een focus op het coachen van managementteams en leidinggevenden.
 • de praktische implementatie van gedeeld leiderschap in organisaties.

 Naar het inschrijvingsformulier

Zijn de randvoorwaarden in je organisatie vervuld, maar ben je als leider zoekende hoe je gedeeld leiderschap kan uitrollen en je nieuwe rol kan invullen?

Schrijf je in voor onze opleiding voor teamleiders. 

Trainer

Bijkomende info

 • De deelnameprijs voor deze opleiding is €1.380 (excl. BTW) en covert:
  • de tweedaagse opleiding, inclusief catering (geen overnachting)
  • het handboek 'Naar gedeeld leiderschap' (Koen Marichal en Karen Wouters)
  • achtergrondinformatie en begeleidend materiaal om de 4 hulpinstrumenten te gebruiken, om te evolueren naar gedeeld leiderschap
    
 • Financieel voordeel: druk de kostprijs van deze opleiding via de KMO-portefeuille. Bij je aanvraag gebruik je deze referentie: DV. O109373. Meer informatie vind je hier
   
 • Heb je nog praktische vragen? Mail ons!

Magazine

inspiratienota

8 verandertrajecten binnen woonzorgcentra

Acht woonzorgcentra delen hun verandertraject aan de hand van hun doelen, realisaties en toekomstplannen.

x

Aan het woord: Frank De Craecker

Onze collega Frank De Craecker sprak met ESF Vlaanderen over innovatieve arbeidsorganisatie en het belang van structuurontwerp. Ontdek hier het hele interview.

w

Recept voor werkbaar werk

Ontdek hier het recept voor een werkbare job met verantwoordelijkheden, leermogelijkheden en een goede teamsamenwerking.

x

Aan het woord: Lieven Eeckelaert

Onze collega Lieven Eeckelaert sprak met Fevia over de digitalisering in voedingsfabrieken en welke impact dit heeft op de werkvloer en de jobs. Ontdek hier het hele interview.

x

Aan het woord: Marijke Dobbels

Marijke Dobbels, directeur van woonzorgcentrum Van Zuylen, vertelt over haar ervaring met innovatieve arbeidsorganisatie en de ondersteuning voor leidinggevenden in hun veranderende coachende rol.

wzc

5 Tips om met zorg te organiseren

Ben je er ook van overtuigd dat het in jouw woonzorgcentrum anders kan en moet? Hoe pak je een veranderproces binnen de zorg het best aan? In dit artikel delen we 5 tips om met zorg te organiseren.

digital

Digitaliseren doe je samen

Lieven Eeckelaert maakt een aantal mensgerichte kanttekeningen bij digitale transformaties in productiebedrijven.

Implementatie van structuur

Obstakels voorkomen bij de implementatie van een structuur

QRM geeft een heel duidelijk idee over hoe je je organisatie moet ontwerpen, maar bij de implementatie kan je als organisatie toch verschillende obstakels tegenkomen. Leer hier hoe je die obstakels kan voorkomen.

Doorlooptijd verkorten

Hulpmiddelen voor een korte doorlooptijd

QRM focust op het bereiken van doorlooptijdverkorting door orderstromen op te splitsen en geïntegreerde teams te creëren. Maar hoe pas je een integrale verandering toe in je organisatie om de doorlooptijd te verkorten?

Interview

Aan het woord: Soetkin en Caroline

Caroline en Soetkin namen in 2020 deel aan de verkenningsronde voor woonzorgcentra. Zij vertellen over hun ervaringen en de impact van de gratis opleiding.